PROBUĐEN DUH PROŠLOSTI NA DOLCU: Kravat pukovnija oduševila građane

Kravat pukovnija

Počasna satnija Kravat pukovnije i članovi neprofitne ustanove Academia Cravatica oduševili su brojne Zagrepčane i turiste, cjelodnevnom svečanom manifestacijom koja je svoj epilog doživjela na tržnici Dolac.

Manifestacija je započela u jutarnjim satima ”Blagoslovom stijega i stroja” misom u Crkvi sv. Marije, na istoj tržnici. Nakon mise uslijedio je program smjene straže te ophodnja gradom. Drugi dio proslave održao se na platou Dolca, a već od 17 sati zainteresirani su mogli uživati u neobičnim natjecanjima koja su oduševila posjetitelje, osobito one najmlađe koji su imali priliku jahati konja.

Duhu nekih prošlih vremena nisu odoljeli niti oni nešto stariji, koji su sudjelovali na osebujnim natjecanjima. Dame su se na ovoj svečanosti okušale u streličarstvu, dok su pripadnici snažnijeg spola, i iznad 60 kilograma vojno konjički izazov, borbu za buzdovan te kategoriju Sabljom na tikvu svladavali bez previše poteškoća, jer radi se jasno prije svega o zabavnoj manifestaciji. Nešto zahtjevniji zadatak bio je vezivanje rupca i kravate, a nedvojbeno najzahtjevnije bilo je streličarstvo s konja. Svečanost je zaokružena vojničkom okrepom.

Kravat pukovnija namjenjena je očuvanju i promicanju kravate kao jedinstvenog hrvatskoga doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini, a kravata kao suvenir nudila se i na ovoj šestoj obljetnici. Počasnu gardu čini 17 vojnika, a građani su se posebno oduševili konjanicima.

 


Komentari