Preminuo zagrebački baletni umjetnik svjetske reputacije Jelko Jureša

Ilustracija

Hrvatski Nurejev, baletni umjetnik svjetske reputacije Jelko Jureša umro je 8. srpnja u Zurichu, u Švicarskoj, priopćilo je u petak Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Prema navodima Hrvatske enciklopedije, Željko Jureša, kasnije Jelko Yuresha, rođen je u Zagrebu 1937. godine.

Balet je učio u Zagrebu kod Mile Jovanovića i u Internacionalnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Već u najmlađoj dobi bio je predodređen za umjetnost.

Počevši karijeru u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, sredinom 1950-ih, dospio je do prestižnih svjetskih baletnih pozornica. Otišao je u London gdje postaje prvakom London Festival Balleta (današnji Engleski nacionalni balet) i solistom Kraljevskog baleta.

Jureša je uživao status baletne zvijezde, ali je ispunio i druge svoje talente poput slikarstva, poezije, oblikovanja nakita i odjeće, uređenja prostora, fotografije, kazališne kostimografije i scenografije.


Bavio se i publicističko-teoretskim radom. Knjiga o njegovom životu autora Mladena Mordeja Vučkovića i Davora Schopfa tiskana je 2011. godine, a 5. prosinca 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom “Balet i strast” kojom je promovirana njegova velika donacija baletnih kostima i drugih umjetničkih predmeta.

Sa suprugom i plesnom partnericom Belindom Wright, pronosio je diljem svijeta slavu britanske baletne umjetnosti.

Više od desetljeća, od polovice 1960-ih, bili su veleposlanici plesa britanske vlade s misijom promicanja baleta. Nastupali su u Europi, Aziji, južnoj i srednjoj Americi, Novome Zelandu, itd.

Jelko Jureša bio je partner i Carli Fracci, Antoinette Sibley, Marilyn Burr, Jeanette Minty, Dianne Richards, Olgi Ferri, Monici Mason te drugim poznatim balerinama, naveli su iz HDPBU-a.

Nedavno preminuloj divi hrvatskog glumišta posmrtno dodijeljena nagrada ‘Fabijan Šovagović’

Komentari

loading...