Premijera kratkog igranog filma ‘Ako oćeš vesel biti’

'Ako oćeš vesel biti'

U nedjelju, 26. studenog s početkom u 19 sati bit će održana premijera igranog filma ‘Ako oćeš vesel biti’ u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec.

Ova kratkometražna komedija, nastala kao vježba potjere na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a snimljena u cijelosti u Vrbovcu i okolici u produkciji filmske udruge Avis Rara Studio, otvorit će završnu projekciju 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.

Radnja prati pretjerano uzbuđenu mladenku Katicu koja istrči iz crkve s vlastitog vjenčanja da se pomokri u dvorištu obližnje kleti svog tate. Dok njen izabranik Ivek čekajući je pije s budućim tastom, otkrije mu da se predomislio i da je ipak ne želi oženiti. Inače dobroćudni veseljak, no sada zatečen i razjaren, Katičin otac Željko započne potjeru za odbjeglim zetom kroz vinograde i gorice vrbovečkog kraja…

Scenarij i režiju potpisuje Augustin Koprić, snimatelj je Zvonimir Ćurić, a uloge su ostvarili Hrvoje Pajur, Željko i Mateo Žunić te Ivona Pavičić. Nakon premijerne projekcije filma bit će prikazani i Avis Rarini drugi dosadašnji filmovi te dokumentarne reportaže o Vrbovcu iz produkcije Hrvatske radiotelevizije.

Eksperimentalna filmska instalacija „Sad znaš“

Rad je subjektivna reakcija na zbivanja u Zagrebačkom plesnom centru i dio je popratnog programa 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Projekcija eksperimentalne filmske instalacije „Sad znaš“ čiji su autori akademska slikarica Verena Jakuš i apsolvent oblikovanja zvuka na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Donat Radas, započet će u ponedjeljak, 20. studenog u 19 sati u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, a može se pogledati do 26. studenog radnim danom od 8 do 21 sat.

Rad će biti prikazan u sklopu 49. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva kao dio popratnog programa, a nastao je kao subjektivna reakcija autora i plesačice na zbivanja u Zagrebačkom plesnom centru u razdoblju od ljeta 2016. godine sve do danas. Godinu dana nakon što je snimljen kratki plesni film, isti je podvrgnut opetovanom presnimavanju koje je izvedeno in situ u izlagačkom prostoru i rad se sastoji od više projekcija čije je prikazivanje ciklično.

Projekciju prati zvučni zapis intervjua s plesačicom Ivom Richtermoc: „(…) onak’, tu si u tom prostoru već 7 godina, imaš neku povijest tog prostora, ono… ne znam, kad bi’ ti to vizualno morala opisat’ to bi ti meni bilo k’o… ne znam, kad gledaš… krimić neki, i onda uđu oni u sobu i bace onaj suzavac koji se onak’ dimi… i sad zamisli da je taj dim onak’ crn i siv i bljakav, i sad ispuni se prostorija tim i treba ti onak’, pol godine da se to raščisti taj dim, ali taj dim se i dalje ne raščišćava jer je… prostorija hermetički zatvorena… i tak’ je cijelo vrijeme… Kad imaš dvoranu onda si ono malo nekako slobodnija, možeš… nekak’… živit’ s tim prostorom, ovak’ je, drugo…“

Film je snimala Stela Horvat, a montirao ga je Augustin Koprić. Montažerka projekcija je Alma Trtovac dok produkciju potpisuje Avis Rara Studio iz Vrbovca.


Komentari