POŽURITE U HNK Na reportoaru je predstava jednog od najvećih svjetskih redatelja

Foto: HNK

Konferencijom za medije na kojoj su prisustvovali intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redatelj Thomas Ostermeier i glumice Stephanie Eidt i Mano Thiravong najavljena je sutrašnja (30.travnja) predstava Vernon Suboteks 1 rađena u koprodukciji s berlinskim kazalištem Schaubühne.

Intendantica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je riječ o iznimno važnoj suradnji koja seže od 2003. godine i prve predstave, Ibsenove Nore, s kojom se preko Festivala svjetskog kazališta Ostermeier prvi puta predstavio hrvatskoj publici.

Sutrašnja predstava prezentacija je naše koprodukcije koju smo radili zajedno s Schaubühne iz Berlina. Za nas ovo nije jedno od običnih gostovanja jer prijateljstvo koje nas veže s teatrom Schaubühne i redateljem Thomasom Ostermeierom traje već 20 godina a od tada do danas mnogo je njegovih predstava gostovalo u Zagrebu, rekla je Vrgoč dodavši kako je Thomas Ostermeier jedan od najvećih suvremenih europskih i svjetskih redatelja koji je posljednji put gostovao u zagrebačkom HNK 2019. godine predstavom Neprijatelj naroda.

Thomas Ostermeier izrazio je svoje žaljenje krajem mandata uprave kazališta govoreći o lijepim iskustvima i suradnji koju je imao s Dubravkom Vrgoč i Ivicom Buljanom. Ovim gostovanjem slavimo godine uspjeha u ovom teatru, rekao je Ostermeier koji s predstavom Vernon Suboteks 1 nakon Zagreba putuje u Pariz.

Zagrebačka će publika imati priliku vidjeti suvremenu adaptaciju suvremenoga predloška romana cijenjene francuske spisateljice, filmske redateljice, punk-muzičarke, umjetnice i filmašice Virginie Despentes, čija je trilogija Vernon Suboteks osvojila i hrvatsku publiku. Roman o prodavaču ploča čija je trgovina propala, a on završio među klošarima, jedan je od najboljih romana XXI. stoljeća.

Suvremena pop mitologija, svijet više srednje klase u kojem se susreću umjetnici, bogataši, propalice, porno-zvijezde, bio idealan je predložak za genijalnu predstavu Thomasa Ostermeiera, rekao je Buljan.

Za ovu predstavu izuzetno je važna glazba – na pozornici je čitavo vrijeme i bend. U ovoj predstavi dotičemo se mnogo važnih pitanja koja su mi osobno bitna, rekao je Ostermeier koji je predstavu najavio kao glazbeno-izvedbenu odiseju suvremenim Parizom.


Komentari