Poznati hrvatski folkloraši otvorili izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt

FOTO: Ansambl Lado

Ansambl LADO otvorio je u četvrtak navečer izložbu fotografija Petre Slobodnjak pod nazivom LADO / RELJEFI / TRAGOVI koja će se moći pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 7. do 24. veljače i njome započeo koncertnu sezonu i obilježavanje 70. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je Ansambl LADO jedna od “konstanti čvrsto upisanih u topografiju hrvatske kulturne baštine ali i živog umjetničkog stvaralaštva koje se oslanja i crpi iz nepresušnog vrela naše materijalne i nematerijalne baštine”.

Izložba LADO / RELJEFI / TRAGOVI rezultat je trogodišnje suradnje ovog jedinog profesionalnog folklornog ansambla s nagrađivanom i talentiranom umjetnicom Petrom Slobodnjak koja je u Ladovim umjetnicima pronašla izvor inspiracije za stvaranje fotografskih djela koje svjedoče izvedbenu tradicijsku umjetnost na najvišoj izvođačkoj razini.

“Iza naslova LADO / RELJEFI / TRAGOVI skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja koje nudi folklorni izričaj i podijeljena je na zone čime se nastojalo poštovati uobičajene podjele folklorne glazbe i plesa prema regijama. Fotografijama umjetnika pridruženi su i pejzaži fotografirani na mjestima od kuda plesovi i potječu, katalog također prati koncepciju izložbe, a rasvjetu smo postavili tako da dobijemo dojam ansambla na sceni”, rekla je autorica izložbe Petra Slobodnjak.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, uz čestitke ansamblu LADO, izrazio je zadovoljstvo održavanjem obljetničke izložbe najistaknutijeg folklornog ansambla u Hrvatskoj, upravo u Muzeju za umjetnost i obrt.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Komentari