Potpuno oduševila publiku: U Tehničkom muzeju otvorena neobična izložba

Screenshot

U sklopu međunarodnog festivala “Ekstravagantna tijela”, koji istražuje granice normalnog i patološkog, u srijedu je u zagrebačkom Tehničkom muzeju otvorena izložba “Ekstravagantna ljubav”, koja se odmiče od uvriježenih očekivanja i razmišljanja o prihvatljivim ili neprihvatljivim oblicima voljenja.

Ekstravagantna ljubav središnji je događaj petog trijenalnog festivala “Ekstravagantna tijela” koji se od 18. rujna do 10. listopada održava u Zagrebu, u znaku ljubavi.

“Ljubav se rijetko dodiruje u umjetničkom svijetu. Svakodnevna je, ne priča se toliko o njoj, a ovdje ljubav sve zbližava. Ovdje iskazujemo ljubav na načine koje ne možemo u običnom kontekstu. Ljubav je previše mekana za mnoge ljude, ali ovdje vidimo da može biti teška i izazovna”, rekao je za Hinu na otvorenju izložbe norveški umjetnik i kustos specijaliziran za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije Stahl Stenslie.

Prošlo je gotovo dvije godine od početnog koncepta do otvorenja izložbe, a sve umjetničke instalacije aktivna su istraživanja ljubavi te djeluju kao oruđe za razmišljanje. Stenslie želi da publika vidi ljubav, neobične načine njezina izražavanja i doživljavanja, izvan normalnih normi ljubavi i ponašanja. Ljubav je za tog umjetnika ekstravagantna jer proširuje način razmišljanja.

“Ljubav nije samo ugodna. Ljubav nije samo slatka stvar, već i mračna i smrtonosna. Ljudima donosi mnogo očaja, što ujedno naznačuje smisao i vrijednost koju ulažemo u nju”, objasnio je Stenslie, dodavši da je Zagreb pravo mjesto za održavanje izložbe jer se ondje nalazi jedinstveni Muzej prekinutih veza, koji također surađuje na toj izložbi.

23 međunarodna umjetnika s izazovnim interaktivnim konceptima

U Hali V Tehničkog muzeja izloženi su radovi 23 međunarodna umjetnika iz 14 zemalja, među kojima su i domaći autori Sara Jurinčić, Siniša Labrović, kolektiv Ljubavnice, Antonija Bačić, Josip Pino Ivančić, Vitar Drinković, Dan Oki, Sandra Sterle i Ana Sladetić.

Visoko-tehnološke i audio-vizualne instalacije umjetnika proizvode zvukove i mirise. Jedan od radova uz pomoć umjetne inteligencije pomaže autorici pronaći u publici idealnog partnera, a zainteresirani moraju prvo dati djelić sebe, odnosno svoj DNK (Jaden J. A. Hastings). Posjetitelji se mogu podvrgnuti masaži i unijeti u sebe DNK ribe (Adam Zaretsky) ili pak u mračnoj prostoriji intimno dotaknuti tablet jezikom kako bi ga oživjeli i osvijetlili (Dani Ploeger).

Neke od tema kojima se umjetnici bave su odnos prema bolestima i romantiziranje tuberkuloze i bolesnika u povijesti, prikazano kroz starinsku trudničku haljinu natopljenom izoliranom mrtvom DNK bakterije (Anna Dumitriu), umjetna inteligencija u potrazi za ljubavlju (Boris Debackere i Jerry Galle), politički rad propitivanja definicije prikladne majke, inspiriran pokretom #PrekinimoŠutnju (Ana Sladetić) te pokret ekoseksa gdje je ideja da se Zemlju ne tretira kao majku, već ljubavnicu (Beth Stephens i Annie Sprinkle), što je kustos Stenslie povezao s environmentalizmom i pokretom Grete Thunberg za zaštitu od klimatskih promjena.

Na otvorenju su održana i tri performansa. “Ljubavni čin: Pogrebni marš” slovenske umjetnice i aktivistice za prava životinja Betine Habjanič intervenira u suvremenu potrošačku kulturu.

Američki umjetnik Adam Zaretsky izveo je performans “Dizajniranje djeteta kao medicinski fetiš” kozmetičkog tretmana korištenjem lipofekcije, čime potiče javnu raspravu o eksperimentima u naslijeđenoj genetskoj modifikaciji kod ljudi.

“K-9_topologija: (proširena) Hibridna obitelj” slovenske umjetnice Maje Smrekar propituje granice obitelji te društvenu i ideološku intstrumentalizaciju ženskog tijela i dojenja. Njezina hibridna obitelj sastoji se od pasa kojima je ona majka. U performans su uključeni i štenci iz azila koje posjetitelju mogu udomiti.

Izložba traje do zadnjeg dana festivala, a u sklopu festivala u petak, 20. rujna, od 11,30 do 20 sati održat će se razgovori s umjetnicima koji sudjeluju u izložbi, dok će se u subotu, 21. rujna, održati konferencija “Razveži vezu” koja će govoriti o redefiniranju normativnosti u ljubavi, odnosu između ljubavi i seksualnosti te ljubavi i politike. U sklopu konferencije održat će se i okrugli stol na temu mononormativnosti u Hrvatskoj i poliamoričnih veza.


Komentari