POČETAK ‘TRBUHA GRADA’: Na današnji dan svečano je otvoren najživopisniji zagrebački plac

Ivan Ramađa

Na današnji dan prije 86 godina svečano je otvorena najveća, najpopularnija i najživopisnija zagrebačka tržnica Dolac.

Prije njezinog otvaranja Zagrepčani su glavnu tržnicu imali na Trgu bana Jelačića, nekadašnjoj Harmici. S vremenom je nastala potreba da se tržnica ukloni s glavnog zagrebačkog trga, kako bi se dobio čist i reprezentativan javni prostor. Nakon što je odbačeno nekoliko lokacija na kojima je trebalo smjestiti novu tržnicu (Martićeva ulica, današnji Britanski trg, Cesarčeva ulica…), napokon je gradsko poglavarstvo odabralo lokaciju na Dolcu, prema idejnom rješenju arhitekta Viktora Kovačića.

FOTO: www.hkv.hr
FOTO: www.hkv.hr

Kovačićev plan nadopunio je arhitekt Vjekoslav Bastl, a radovi na dolačkom brijegu počeli su 1927. godine. Dolac je u to vrijeme bio svojevrsna sirotinjska četvrt prepuna malih kućeraka gusto naslaganih između Kaptola i crkve sv. Marije. Sve te kućice porušene su da bi se dobio otvoreni prostor za novu tržnicu. Do crkve sv. Marije nalazio se u davnini i samostan, čiji su temelji došli na vidjelo pri raskopavanju lokacije za novu tržnicu. Pri kopanju terena za tržnicu otkrivene su i kosti s groblja koje se nekada nalazilo uz crkvu sv. Marije.

>>>Jeste li znali kako se na mjestu tržnice Dolac, nekada nalazilo GROBLJE?!

Skriveni pod šestinskim kišobranima, prodavači na zagrebačkom placu već više od pola stoljeća kupcima srdačno nude svoje proizvode.

Upravo je Dolac trbuh zagreba, prepun šarolikih boja raznog voća i povrća, ponuda degustacija, licitarskih srdaca i simbola Zagreba. Zagrepčani znaju da su došli doma kada se nađu na svojem najdražem placu kojim se s razlogom toliko ponose.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Čar ovoj tržnici svakako pridodaju srdačne, nasmiješene i drage kumice čiji su štandovi uvijek puni raznog voća i povrća, a nerijetko će vam ispričati koju životnu priču i oraspoložiti vam dan!

Na samom početku Dolca Zagrepčane i turiste uvijek spremno dočekuje spomenik Kumice Barice, rad kipara Stjepana Gračana, svojevrstan je simbol prodavačica (kumica) koje hranom opskrbljuju Zagrepčane i prodaju na Dolcu.

Šarm najdražeg zagrebačkog placa neupitan je i nastavlja nas uveseljavati i puniti naše košare već punih 86 godina!

FOTO: travelblog.org
FOTO: travelblog.org

>>>DOLAC DOČEKUJE ZAGREPČANE: Duga tradicija je nakon godišnjih odmora, oživjela srce grada (FOTO)

>>>NAŠE TRŽNICE DIŠU PUNIM PLUĆIMA: Prizori s Dolca kakvi se ne viđaju svaki dan (FOTO)

Komentari