PLANIRA KOMPOSTIRATI SVOJE TIJELO: Slavna hrvatska umjetnica želi da iz nje nakon smrti izraste drvo

Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Likovna umjetnica i poznata performerica Vlasta Delimar u novom je intervjuu otkrila nešto više o svom ‘posljednjem performansu’, odnosno, želji da se njezino tijelo kompostira nakon smrti.

Želja joj je, otkriva za Jutarnji list, da njezina kći kompost prospe po obiteljskom imanju na kojem je Vlasta odrasla, a onda godinama kasnije organizirala i Festival performansa. Iz kompostirane zemlje trebalo bi, očekuje slavna umjetnica, izrasti drvo.

‘Možda doživim da kompostiranje tijela u Hrvatskoj bude legalno. Ako ne, onda će ga moja kći morati transportirati u Švicarsku ili u Austriju’, izjavila je Delimar za Jutarnji.

Ovih se dana, nakon djelovanja na brojnim umjetničkim poljima i platformama, dokazala i kao vrsna spisateljica. Kritičari, naime, naveliko hvale knjigu ‘Voćarska 5’, priču o njezinu životu, ali i progresivnoj jugoslavenskoj umjetničkoj sceni čija je bila istaknuta ‘članica’.

Promocija nove knjige bit će održana u četvrtak, 16. ožujka u 18 sati u MSU Shopu koji je u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Nakon promocije, u dvorani Gorgona u 19 sati na rasporedu su projekcije njezinih filmova ‘Diptih; iz ljubavi u ljubav’ i ‘Tišina živih skulptura u tišini oštećenih kuća’.

Što je kompostiranje tijela?

Riječ je o pogrebnoj praksi koja se smatra ‘ekološki prihvatljivom’, a uključuje metodu prirodne organske redukcije kojom se meka tkiva trupla razgrađuju u tvar nalik kompostu. Trupla se stavljaju u određenu vrstu komore s mješavinom prirodnih materijala od kojih se formira čahura.

Nakon otprilike mjesec dana, truplo se pretvara u kompost koji se može upotrijebiti u svrhe obogaćivanja tla za sadnju cvijeća i drveća.

Prvog dana 2023. godine ova je metoda postala dopuštena u američkoj saveznoj državi New York, a legalna je i u Švedskoj.


Komentari