Petak trinaesti: Povijest ‘uklete’ tramvajske linije broj 13

FOTO: zeljeznice.net

Danas je petak 13., idealan dan da se prisjetimo ‘uklete trinajstice’.

Priča o “ukletom” tramvaju broj 13 počinje još davne 1954. godine kada se dogodila teška tramvajska nesreća uoči Svih Svetih. Naime, dana 31. listopada tramvaj broj 13 iskočio je iz tračnica te pritom odveo u smrt čak 19 putnika, a 37 ih je bilo teško ozlijeđeno. Krivnja je pripisana vozaču, a tramvaj sa ‘zlokobnim’ brojem nije vozio pune 42 godine.

Četiri desetljeća kasnije, 1996. godine, tramvaj broj 13 vraća se na zagrebačke tračnice te u samo mjesec dana sudjeluje u četiri nesreće, a u 12 mjeseci s njim se zbilo najviše nesreća u povijesti tramvajske vožnje, više nego s bilo kojim drugim tramvajem.

Jedna od većih nesreća zbila se 27. svibnja 2008. godine na križanju Vukovarske i Heinzelove u 13 sati. U nesreći u tramvaju broj 13 bilo je ozlijeđeno 13 ljudi.

Godinu dana kasnije ‘trinaestica’ je ubila jednu ženu u Praškoj jer je vozač jednostavno nije vidio, a 24. rujna 2010. vozač ‘trojke’ zabio u tramvaj broj 13. U nesreći je bilo ozlijeđeno desetak osoba, među kojima je i jedno dijete.

Bilo je tu i putnika koji su završili pod kotačima ‘ukletog’ tramvaja te raznih jezivih priča koje kruže po forumima, kavama i sl. Koja god istina stajala iza tramvaja broj trinaest, moramo priznati da nam nakon ove priče neće biti svejedno sjesti u ovaj zagrebački tramvaj.


Komentari