‘Parna dama’ prije 156 godina prvi put protutnjila kroz Zagreb

PHOTO: vlakovi.hr

Prošlo je dva stoljeća od kada je u Zagreb ušla prva lokomotiva 1862. godine. Lokomotiva je krenula iz Zidanog Mosta i svečano je dočekana na Zapadnom kolodvoru gdje su se okupili skoro svi stanovnici starog Grada.

Lokomotiva je prošla kroz Zagreb željom veleposjednika da povežu grad s ostatkom Europe, točnije s Bečom i Trstom. Željeznicom se prvenstveno htjelo povezati Sisak i Karlovac, kao važnih prometnih žarišta, sa Zagrebom i Zidanim Mostom.

Nije moglo proći bez smetnji

Prvi radovi krenuli su 1855. godine dolinom Save prema Zagrebu, no zbog financijskih smetnji tek su 1861. i 1862. godine postavljeni stupovi za most na Savi po kojem bi prolazio vlak. Uskoro su počele nicati i prve kolodvorske zgrade, dok je 1862. godine završeno postavljanja podloga za prugu od Zidanog Mosta do Velike Gorice.

Gradnja pruge nije mogla proći bez ljudskih smetnji, pa su se tako te 1862. godine seljaci iz Mraclina pobunili protiv gradnje, te su počeli napadati inžinjere i radnike koji su tamo radili.
U svojoj pobuni su išli toliko daleko da su uništavali instrumenete potrebne za gradnju i rušili su već izgrađene objekte.

Iako su ovo sve bile otežavajuće okolnosti za željeznicu u Hrvatskoj, pokusna vožnja lokomotive od Zidanog Mosta do Zagreba uspješno je prošla. Tako je 1. listopada 1862. godine otvorena i službena željeznička linija Zagreb-Zidani Most-Sisak. Glavnim željezničkim kolodvorom bio je proglašen današnji Zapadni kolodvor, a tada je bio poznat pod nazivom Južni kolodvor.


Komentari