‘PALA’ JE NOMINACIJA ZA PRESTIŽNU NAGRADU! Redateljici hrvatskog hit filma stiglo veliko priznanje iz Hollywooda

Screenshot: YouTube

Hrvatski film ‘Murina’ nastavlja nizati uspjehe – njegova redateljica Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za prestižnu nagradu Američkog udruženja redatelja (Directors Guild of America) za najbolju režiju debitantskog dugometražnog ostvarenja, izvijestio je HAVC.

Američko udruženje redatelja ima više od 18 tisuća članova, a DGA Awards jedne je od najprestižnijih dodjela u američkoj ‘sezoni nagrada’ koja u ožujku kulminira dodjelom Oscara. Samo se sedam puta u povijesti dogodilo da pobjednik u kategoriji najboljeg redatelja na DGA nagradama nije pobijedio u kategoriji najbolje režije na Oscarima.

Ovo je Murini čak šesta nominacija za nagrade američkih strukovnih udruga. Film je bio nominiran u čak tri kategorije za Independent Spirit Awards – nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent i to za najbolji debitantski dugometražni film, najbolju izvedbu glumice u usponu (Gracija Filipović) i najbolju kameru (Hélène Louvart).

Film je bio nominiran u dvije kategorije i za Gotham Award koji nezavisnim ostvarenjima dodjeljuje Gotham Film & Media Institute – za najboljeg redatelja debitanta (Antoneta Alamat Kusijanović) te za najbolju glumačku nadu (Gracija Filipović). Potonja nominacija rezultirala je i nagradom – Gracija je pobijedila u konkurenciji još četiri glumica i glumaca (Frankie Corio, Kali Reis, Anna Diop i Anna Cobb).

Foto: HAVC

Film je svjetsku premijeru imao 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu te osvojio Zlatnu kameru (Camera d’Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Prikazan je na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine.

Glavna glumica Gracija Filipović osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Hoće li Antoneta Alamat Kusijanović odnijeti prestižnu redateljsku nagradu, doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrada koja će se 18. veljače održati u Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu.


Komentari