Ovom izložbom i multimedijskim programom dolazi do pravog iskoraka iz umjetničke prakse

Lidija Fištrek

Izložbom i multimedijskim programom Centar za likovni odgoj Grada Zagreba i Memorijalna zbirka Jozo Kljaković žele napraviti iskorak iz dosadašnje programske i umjetničke prakse. Ova izložba održat će se 20. prosinca u 19 sati, a u programu će sudjelovati već renomirani umjetnici iz područja maske (kazališne, filmske i modne) i produkcije zvuka. Autorica i kustosica je Lidija Fištrek.

Donosimo program.

Multimedijski izložbeni program – E-Base

Multimedijski izložbeni programi zamišljeni su kao niz izložbenih projekata različitih intermedijskih umjetničkih polja. Naglasak ovog programa je na odnosu vizualnih umjetnosti i novih medija s klasičnim likovnim umjetničkim formama. Intermedijskim pristupom i multimedijom ukorak s 21. stoljećem prikazivati će se umjetnički projekti i novosti u likovnoj i suvremenoj umjetnosti. Vizualne umjetnosti i novi mediji prisutni su u svim segmentima likovne umjetnosti i predstavljaju interdisciplinarni pristup novoj praksi u umjetnosti.

E-Base- produkcija zvuka i vizualizacija

E-base aka Emir Bešić producent i DJ iz Zagreba već dugi niz godina nezaobilazan je na muzičkoj sceni. Svojom svestranošću i dugogodišnjim klasično glazbenim obrazovanjem zauzeo je poziciju jednog od najboljih hrvatskih DJ-a. U svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao je s najpoznatijim imenima hrvatske i inozemne scene. Osnivač je i producent prve hrvatske nagrade za elektroničku glazbu „Ambasador“ te vodi i promovira svoj klubski projekt i label pod nazivom „TECH ROOM“ u klubu Boogaloo, Zagreb. U pripremi je i njegov samostalni prvi album.

Kontakt: [email protected]

Izložba fotografija kazališne, filmske i modne maske- Marija Maca Bingula, Zdenka Mihelj i Asja Novaković

Izložba fotografija filmske, kazališne i modne maske, triju make up artistica Mace Bingule, Zdenke Mihelj i Asje Novaković nastala je u suradnji s kustosicom i autorima. Make up umjetnice, vizažistice, maskerke, dugogodišnjim radom stvorile su zavidan opus filmskih, kazališnih i modnih maski. Izložba prikazuje samo jedan mali fragment iz stvaralačkog opusa ovih autorica. Autorice će se predstaviti sa četiri fotografije nastale na različitim projektima, predstavama i filmovima te u suradnji s fotografima. Fotografija je vizualna umjetnost te kao takva spada pod granu likovnih umjetnosti gdje fotograf uz pomoć svoga znanja i foto-kamere zabilježava svijet oko sebe. Upravo taj svijet stvaraju autorice koje pomoću kista nanose na lice i tijelo boje, šminku ili masku tvoreći savršeno estetizirane likove. Estetsko zadovoljstvo za većinu ljudi prikazuje stanje duha koje je, u biti, nerazlučivo od njihova svakidašnjeg ponašanja. Likovno djelo smatramo dobrim ako ono uspijeva stvoriti iluziju prijeko potrebnu da bi se imaginarna lica pojavila kao žive osobe.

 

Marija (Maca) Bingula- kazališna maska

Marija (Maca) Bingula rođena je 1955. godine u Varaždinu. Završila je Srednju školu učenika u privredi, frizerski smjer u Koprivnici. Prvo zaposlenje dobila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1975. godine gdje radi kao maskerka i vlasuljarka do 1990. godine. Od 1990. godine do 2017. godine Maca Bingula radi u Zagrebačkom kazalištu mladih na poslovima frizera, šminkerice, maskerke i vlasuljarke. Surađuje sa raznim kazališnim kućama diljem Hrvatske.

Kontakt: [email protected]

 

Zdenka Mihelj- modni make up i maska

Zdenka Mihelj rođena je u Zagrebu i obrazovanje stekla u Srednjoj farmaceutsko-kozmetičkoj školi. Kroz karijeru surađivala je s medijima gdje je za brojne naslovnice magazina i televizijska snimanja šminkala najveće zvijezde hrvatske manekenske scene, glumce, sportaše, političare ali i brojne manje poznate ljude. Prve korake kao vizažistica ostvarila je sa časopisom „Mila“ davne 1988. godine i magazinom „Gloria“ sa kojim surađuje i dan danas. Najuspiješniju suradnju ostvatia je s izdavačkom kućom EPH, kazalištem „Gavran“, ADU surađuje sa studentima pri snimanju studentskih kratkih filmova i na televizijskim serijama od kojih izdvajamo: Tv serija „Bibin svijet“(2008), Tv serija „Šlep šou“ (2016) i Tv serija „Njam njam“ (2016). Zdenka Mihelj posljednje tri godine radi kao stručni predavač u Obrtničkoj školi za uslužnu djelatnost u Zagrebu gdje uči i odgaja buduće kozmetičare i make up artiste.

Kontakt: [email protected]

 

Asja Novaković- filmska maska

Asja Novaković rođena je 1973. godine u Zagrebu. Školu za specijalnu maskerku završila je na Special Make up artist – Die Maske u Kölnu 1995 godine. Od 1998. -2002. godine školuje se za studijskog Make-up umjetnika na “Karin Van Vliet” školi u Beču, Austrija. Na Hrvatskoj nacionalnoj televiziji zapošljava se 2000. godine gdje radi do 2002. godine. Od 2004. do 2005. godine radi kao Make-up Artist za RTL u Zagrebu. Asja Novaković danas radi na raznim projektima, filmovima, serijama i reklamama. od kojih izdvajamo neke;

 


Komentari