Ovako su stari Purgeri nekad slavili Novu godinu

Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

Neki običaji neće vam se svidjeti

Naš Zagreb ima svoju tradiciju i običaje koji su s vremenom potisnuti pod mješavinom različitih kultura u metropoli. No, prisjetimo se kako je to izgledalo nekad.

Mi svoje borove još uvijek imamo, no stari Purgeri u Novu godinu su ulazili bez bora, ali sa “kinčem”. Običaj kićenja jelke pojavio se tek u 19. stoljeću, a prije je iznad stola stajao okićeni “kinč”, uglavnom crvenim jabukama i zlatnim orasima. Jedno vrijeme je umjesto bora stajala tek njegova grana, koja se radi stabilnosti zabadala u repu.

Kada se bor selio u zagrebačka kućanstva, na vrh se jedno vrijeme postavljao luk umjesto božićne zvijezde. Kada bi proklijao, po klicama bi se vidjelo kakva će biti sljedeća godina. Ako su dugačke i zdrave, godina će biti dobra.

‘Šibarjevo’

Pred samu Novu godinu, na dan 28. prosinca u Zagrebu slavilo se Šibarjevo, u znak sjećanja na stradanje nevine djece koju je dao pogubiti židovski kralj Herod . Ujutro su se ukućani žurili zateći susjede nespremne u krevetu i išibati ih.

Tada bi nastala borba, koja se odigravala po cijeloj kući i dvorištu. Starija braća šibala bi i mlađu, obično bi se šibao onaj tko prvi uđe u kuću. Šiba je bila od breze.

Dok se za Božić jela purica s mlincima jer ” sve loše ostavlja iza sebe”, na samu Novu godinu jeo se odojak jer svinja ruje njuškom naprijed. Smatralo se da će tako godina biti bolja od prošle, a ovaj običaj zadržao se do danas.

Također se vjerovalo da je loša sreća ako prvi čestitar za Novu godinu bude žena, stoga se s vremenom pojavio običaj da prvi ujutro čestita – dimnjačar. Njemu se uvijek udijelio koji dinar, pa su vrlo brzo svoju korist tu vidjeli svi koji su tražili milodare.

Prosjaka je za Novu godinu bilo toliko da je gradska vlast donijela oprost od čestitanja, a sav novac za milodare uplaćivao bi se u Gradski ubožki odbor.

Iako nam je drago da su neki od ovih običaja poptuno iščezli, lijepo je znati kak’ su to delali naši stari.

>>>‘AJMO PURGERI: Jeste li znali što znače ovi izrazi?

>>>STARI PURGERI, DA VAS VIDIMO: Znate li tko su bili ‘pulferaši’? (FOTO)

>>>ZAKORAČILI SMO U PROŠLOST GRADA: ‘Advent na drukčijii način’ uistinu će vas fascinirati


Komentari