Otvorenje izložbe Kristine Horvat Blažinović: EVO DO KADA JE MOŽETE POGLEDATI

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

U fokusu se nalaze ekspresivni, simbolički i ritmički potencijali umnoženih i ponavljajućih slika, te propitivanje uloge prostorno-vremenskih intervala, međuprostora i rubova okvira – u kojima bi se moglo zrcaliti ono Realno, koje je neizrecivo (barem po Lacanu).

Otvorenje izložbe Kristine Horvat Blažinović ”Nema mjesta panici” održat će se u četvrtak, 10. 12. 2015. u 19 sati, Academia Moderna, Šenoina 11 (dvorište), Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 20. 12. 2015.

„Nema mjesta panici“ prvi je od ukupno tri audio-video ambijenta, koji čine jednu konceptualnu cjelinu, a nastali su kao posljedica umjetničkog i teorijskog doktorskog istraživanja.

U fokusu se nalaze ekspresivni, simbolički i ritmički potencijali umnoženih i ponavljajućih slika, te propitivanje uloge prostorno-vremenskih intervala, međuprostora i rubova okvira – u kojima bi se moglo zrcaliti ono Realno, koje je neizrecivo (barem po Lacanu).

Video ambijent „Nema mjesta panici“ prenosi zvukom i pokretnom slikom u dimenziju zadanog prostora (Academie moderne u ovom slučaju), istovremeno na doslovan i metaforički način, omiljenu medijsku sintagmu: Nema mjesta panici.

Nedostatak i nepostojanje, u našim glavama i u medijskom društveno-političkom prostoru, tog mjesta za paniku, ovdje se manifestira na nekoliko načina: kroz horizontalnu redukciju i sužavanje okvira slike, u kojem jedva da ima mjesta za ritmičko izmjenjivanje tijela zborskih pjevača, te kroz zvučno zasićenje (praznog) prostora, višeglasnom zborskom izvedbom pjesme „Nema mjesta panici“ (pri čemu je ponavljanje tog stiha u pjesmi, ujedno i jedino što se čuje, između kratkih intervala tišine).

Okrenutost slike naopačke, inverzija je onog „svečanog i uzvišenog“ iz zborske izvedbe, i onog „utješnog i sugestivnog“, iz medijskog obraćanja. Dok prostorom dominira zvuk, a slika je stiješnjena u uskoj uzdužnoj svjetlosnoj pukotini, modra i polu-živa lica pjevača (oni, s „onu stranu prostora“) podvlače se i prolaze, čas s lijeva, čas s desna, te sami postaju viseće pokretne mete na nišanu spektatora-voajera.

Kratka biografija:

Kristina Horvat Blažinović rođena je u Čakovcu. Do kraja srednje škole pohađa Školu animiranog filma (ŠAF) Čakovec. Diplomirala slikarstvo, a zatim magistrirala video na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Radi kao docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2011. upisuje Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij slikarstva na ALU Zagreb.

Fundus radova obuhvaća slike, trodimenzionalne objekte, multimedijalne instalacije, računalne kolaže, video, i performans. Autorica je nekoliko glazbenih video spotova (Only Bass and Drum, Lidija Bajuk), zatim video scenografije za kazališnu predstavu „Odiseja 2001.“ (K.R. Gustl & ZeKaeM Zagreb), te lutaka i scenografije za lutkarsku predstavu “Ptičica” (KD “Pinklec”).

Komentari