Otvoren ZOO u Zagrebu: Znate li tko su bili prvi stanovnici?

Prošle su 92 godine  od otvorenja Zoološkog vrta u Maksimiru.

Na današnji dan, 27. lipnja 1925. Mijo Filipović otvorio Zoološki vrt u parku Maksimir. ZOO je kod otvaranja je imao tri lisice i tri sove, dok danas broji preko 275 vrsta životinja i preko 2200 jedinki.

Prva slonica je dopremljena 1931. godine, a posljednja slonica uginula je 2006. u 40-oj godini.

“Divlja djeca Maksimira” knjiga je o zagrebačkome Zoološkom vrtu, a osmislio ju je,  odabrao tekstove i sam napisao iskusni novinar i pisac Zvonimir Milčec. U knjizi možete pročitati zanimljivih tekstova, vidjeti slike koje još nigdje nisu objavljene jer su iz obiteljskih albuma kao iz zbirke MGZ i Arhive grada.

Prije tri godine, 2014. je otvorena nova nastamba za lavove koja je puno veća od dotadašnje i nalikuje na prirodno stanište lavova. Ovo uređenje je u sklopu projekta Modernizacija ZOO vrta. Zanimljivo je da je zagrebački zoološki imao najmlađeg timaritelja lavova i tigrova na svijetu, Stjepana Pogačića, koji je u tom trenu ima samo 16 godina.

Zagrebački ZOO vrt uključen u nekoliko svjetskih organizacija za očuvanje ugroženih vrsta. Tako je posljednjih godina u Zagrebačkom zvjerinjaku na svijet došlo nekoliko ugroženih crvenih pandi.

Podsjećamo, krajem 2011. ispred parka Maksimir ocrtan pješački prelaz “zebra” crno – bijelim prugama prave zebre pa je ta pješačka zebra bila jedina “ne klasična” u Zagrebu, u Hrvatskoj pa i u svijetu. Sada je zebra ponovo klasična, iako to Zagrepčane nije baš oduševilo.

Izvor: Zagrebački kutak


Komentari