Otvara se impoznatna dvorana pri Muzičkoj akademiji

Facebook

Otvorenje koncertne dvorane Blagoja Berse pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Svečanim otvaranjem koncertne dvorane Blagoja Berse u utorak, 12. siječnja 2016. godine zaokružuje se trinaestogodišnji proces projektiranja i izgradnje zgrade Muzičke akademije.

Koncertna dvorana za najviše tristo posjetitelja zamišljena je i projektirana tako da zahvaljujući svojim mogućnostima postane, ne samo središte pedagoškog procesa Akademije, nego i novo, prepoznatljivo središte zagrebačkog i hrvatskog kulturnog života.

Promjenjiva geometrija pozornice i gledališta, orkestralna jama, uređaji promjenjive akustike, razni scenski elementi, podizne platforme, povlake, plesni pod, scenska rasvjeta, kino platno i projektor te vrhunski opremljene video i audio režije omogućuju odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih i stručni događanja i skupova.


Na raspolaganju su dva koncertna klavira marke Steinway i Bösendorfer, a također je u planu i gradnja velikih koncertnih orgulja.

Osim glavnog projektanta zgrade Akademije arhitekta Milana Šosteriča, za dovršetak dvorane zaslužni su projektanti akustike Ivica Stamać, Hrvoje Domitrović i Kristijan Jambrošić (FER), projektant scenske rasvjete Boris Popović (ADU) i projektantica interijera arhitektica Vilina Vučinović iz tvrtke Jurcon.

Svečani tjedan povodom otvorenja:

Povodom otvorenja koncertne dvorane Blagoja Berse osmišljen je svečani tjedan u kojem će svake večeri od 12. do 16. siječnja 2016. biti priređen koncert na kojem će nastupiti studenti Muzičke akademije uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebački solisti, profesori Muzičke akademije te izvedba opere Amelija ide na ples Gian Carla Menottija u suradnji s kazalištem Mala scena.

muzaa

Po završetku događanja u sklopu svečanog tjedna, u novoj koncertnoj dvorani bit će izvedena i opera Madame Buffaul Borisa Papandopula (opera koja je osvojila nagradu glumišta za najbolju režiju opere u 2015. godini), gostovanje Heschel kvarteta, Simfonijskog orkestra Akademije za glasbo iz Ljubljane, Autorska večer Alfija Kabilja u suradnji s ansamblom Cantus te druga glazbena i scenska ostvarenja.

Komentari

loading...