OTKRIVAMO: Kome ide Kino Europa?

Bruno Konjevic / CROPIX

Prethodno je proljeće, osim na klimatološkom radaru, bilo nestabilno i na onom kulturnom. Omiljeno kino u centru Zagreba, Kino Europa, u travnju se našlo pred neizvjesnom sudbinom – Grad Zagreb zahtijeva da izađu iz prostora u Varšavskoj 3. Čini se, prema neutemeljenim osnovama.

Ugovor o zakupu između Grada Zagreba i Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival te Propeler filma, udruga koje su kinom upravljale 10 godina, sklopljen je do 1. lipnja 2019. godine. Još u listopadu 2018., UO ZFF Gradu šalje pisani zahtjev za sklapanje novog Ugovora o zakupu. Odgovor od Grada dolazi krajem ožujka 2019., a UO ZFF za isti saznaje 8. travnja jer je upućen na krivu adresu. U odgovoru stoji kako, zbog potrebne obnove Kina Europa i “renovacije tehničkih nedostataka odnosno problema”, obje udruge moraju prostor predati Gradu. Ovakva odluka izaziva veliko nezadovoljstvo udruga, zaposlenika kina i hrvatske javnosti.

Više od 2000 ljudi 6. je travnja na Cvjetnom trgu skandiralo “ne damo kino Europa!”, a 9. travnja, Boris T. Matić, direktor ZFF-a, obraća se javnosti i traži od Grada dozvolu za ostanak u prostoru dok ne počne obnova objekta. Na taj dopis Grad ne reagira, što za žitelje Kina Europa znači samo jedno – 1. lipnja moraju napustiti prostor.

No prije isteka roka za iseljenje, dolazi do prevrata. Naime, 31. svibnja, istog dana kada je održana posljednja kino predstava, Trgovački sud donosi privremenu mjeru kojom ZFF do daljnjega ostaje u prostoru kina. Kako stoji u službenom priopćenju ZFF-a, “to je rješenje probudilo nadu u drugačiju budućnost kina, a posebice u mogućnost kontinuiteta programskih aktivnosti”.

U istom priopćenju dalje stoji kako odluka suda nije trajno rješenje te da rad kina ovisi o odlukama koje će se tek donijeti, što otežava normalan rad kina. Razne “logističke, organizacijske i financijske poteškoće onemogućuju da se program izvodi na dosadašnjoj razini kvalitete”.

Neizvjesnost cijele situacije dovela je upravu kina do konačne odluke da ključeve kina vrate Gradu Zagrebu. Ako odlučite provjeriti trenutni raspored kina, na njegovoj stranici dočekat će vas natpis “ZATVORENO!”.

Taj je natpis dokaz da je rasplet cijele priče stvaran. Najdraže zagrebačko kulturno središte zaista je zatvorilo svoja vrata, a prostor je trenutno prazan. Nepoznanica je u čije će ruke prostor prijeći i hoće li se, prema već postojećim nagađanjima, prenamijeniti.


Komentari