Uskočite u biciklistički vremeplov i otkrijte tko je i kada doveo PRVI BICIKL u Zagreb!

en.wikipedia.org

Vožnja bicikla u današnje je vrijeme nešto sasvim normalno kao “dobar dan” i ovo prijevozno sredstvo uzimamo zdravo za gotovo. No u vrijeme kada se pojavio prvi bicikl to je bilo nešto spektakularno.

Naime, u dalekoj prošlosti, točnije do 1867. godine, Zagrepčani su o biciklu mogli samo sanjati, a vidjet su ga mogli jedino u novinama. Prvi bicikl u Zagreb donio je trgovac Ladislav Beluš i to sa Svjetske izložbe u Parizu. Kao što je bilo za očekivati, pojava bicikla u Zagrebu izazvala je lavinu oduševljenja. Jedna od najpoznatijih radionica bicikala bila je na današnjem Cvjetnom trgu u vlasništvu Ivana Dirnbarchera koji je za bicikl “Croatia” osvojio nagradu na Tehničkoj izložbi u Londonu 1896. godine.

Već 1887. godine tri maturanta iz Zagreba Erik Alexander, Mirko Bothe i Mirko Kleščić putovali su iz Zagreba u Trst na velosipedima (vrsta bicikla). Išli su preko Karlovca, Delnica i Rijeke do Trsta, a u povratku kroz Ljubljanu i Krško. Vožnja je trajala mjesec dana i bila je prava avantura.

Trebalo je mnogo umijeća održavati ravnotežu i okretati pedala na visokom sjedalu te na velikom prednjem i malom stražnjem kotaču. Novo prometalo postalo je općeprihvaćeno u Zagrebu. Godine 1894. osnovan je “Savez hrvatskih biciklista”, a  godinu dana poslije poduzetnik Ivan Dirnbacher otvara tvornicu u kojoj su se proizvodili bicikli “Ilyria”.


Komentari

loading...
-->