Otišla prerano: Ena Begović danas bi proslavila 57. rođendan

FOTO: Youtube

Iza sebe je ostavila kćer Lanu, koju krasi majčina ljepota.

Na današnji dan, 8. srpnja 1960. godine u Splitu je rođena Ena Begović, hrvatska filmska i kazališna glumica. Karijeru je započela s 18 godina statirajući u filmu Lordana Zafranovića “Okupacija u 26 slika”. Uskoro debitira u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije” 1981. godine.

Iako je vjerovala da će karijeru prije svega napraviti na filmu, kazališne su joj daske donijele i slavu i priznanja. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, kontesa Nera, barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge.

Njezina prva kazališna glavna uloga bila je u “Ajaksai” Radovana Ivšića u režiji Vlade Habuneka. U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.

Poginula je u prometnoj nesreći na otoku Braču, 15. kolovoza 2000. godine i to od teških ozljeda glave zadobivenih prilikom prevrtanja automobila. U hrvatskoj će kinematografiji ostati zapamćena kao jedna od najljepših glumica, te kao žena izrazite senzualnosti i velike karizme.


Komentari