‘Od meditacije do strasti’: Posjetite izložbu zagrebačke likovne umjetnice u Mimari

Izložba „Od meditacije do strasti“ u Muzeju Mimara od 4. do 31. prosinca predstavlja zagrebačkoj publici Iris Dvornik, inače rođenu Zagrepčanku, umjetnicu koja već četrdeset godina djeluje na hrvatskoj i europskoj likovnoj sceni.

S više od tristopedeset skupnih i pedesetdvije samostalne izložbe Dvornik je postavila visoke standarde darivanja umjetnosti publici. Njezina djela obišla su gotovo sve kutke zemlje ostavivši trag u hrvatskoj kulturi i u vidu mnogobrojnih donacija gradovima i zbirkama. Mogu se istaknuti doniranja Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju stakla u Zadru, Modernoj galeriji Dubrovnik, te muzejima u Vukovaru i Vinkovcima, no to ne govori dovoljno o ukupnom broju i vrijednosti umjetnina poklonjenih brojnim manjim galerijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Opsežan izlagački rad predstavio je slikaričina djela i Europi, tako da se mnogi radovi nalaze u privatnim kolekcijama u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji. Za ovu izložbu odabrano je preko stotinjak radova, slika i malih objekata, koje će publika moći razgledati u Studiju Muzeja Mimara. Eksperimentiranje s raznim tehnikama i materijalima, oduvijek je bio užitak umjetničinog stvaranja. Izložbeni postav uzbudljivo je putovanje koje pruža mnoga iznenađenja i novosti, izazov upoznavanja i otkrivanja stvaralačkog zanosa koji nas vodi od meditacije do strasti, kao što govori naslov same izložbe.


Komentari