SVAKODNEVNO PROLAZITE PORED NJEGA: Ovaj zagrebački trg je kolijevka našeg nogometa

Facebook

Zagrebačka povijest svakodnevno nas fascinira.

Danas je popularno nazvan “Mažuranac” jedna od frekventnijih točaka našeg grada, no na tom mjestu se dogodila prekretnica za sportsku povijest naše zemlje. Tako ste ponekad sjeli na klupu ili prošli pored njega ne sluteći kako je upravo tu začetak priče hrvatskog nogometa.

U ljeto davne 1893. mladi Franjo Bučar, koji je kao stipendist hrvatske vlade studirao u Stockholmu tjelesni odgoj, došao kući na praznike, donio je prijateljima na dar loptu i podučio ih osnovama “footballske” igre. Mladići koji su iza zgrade “Kola” svakog popodneva oduševljeno trčali za loptom, zamolili su studenta slavistike Slavka Rutznera Radmilovića da nađe pogodan hrvatski izraz koji bi zamijenio englesku riječ football.

www.geocaching.com
www.geocaching.com

Tražili hrvatsku riječ za taj sport

Dalekovidni dr. Franjo Bučar dodijelio je jednom polazniku tečaja za diplomski rad prijevod njemačkih pravila nogometne igre na hrvatski. Taj prvi prijevod pravila nogometne igre u nas objavljuje zagrebački časopis „Šport“, glasilo za sve športske struke, u četvrtom broju , 1. ožujka 1896, piše
Ta prva pravila preveo je učitelj-tečajac Mirko pl. Kovačić. Prevodeći tražio je i nalazio dobru hrvatsku riječ. Tako je utemeljio i hrvatsko nogometno nazivlje. Ti su se nazivi održali do danas: igralište, uzdužna i poprečna međa, lopta, vrata, vratar, slobodni udarac, udarac iz kuta, pomoćni suci, branič, napadač…
O postanku riječi „nogomet“ dr. Franjo Bučar ostavio nam je i pisani dokaz. „… Igru futbal (football) smo doskora prekrstili u nogomet. To je ime izmislio prema riječi „puškomet“ tadašnji profesor Slavko Rutzner-Radmilović, koji je s nama igrao, te je kao informator kod obitelji pl. Jelačić u Jankomiru kraj Stenjevca počeo igrati nogomet sa svojim gojencima“.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Po njemu je nazvana Državna nagrada za šport “Franjo Bučar” i to je najviša nagrada koju Hrvatska država dodjeljuje za izuzetna dostignuća u području razvitka športa kao i postignuća u svezi s trajnim razvitkom športa. Dodjeljuje se od 1991. godine.[/box]

Potom je 1903. godine osnovan Hrvatski akademski športski klub –HAŠK  koji 1905. za svoje potrebe izdaje knjižicu pravila nogometne igre. I to onaj prijevod s njemačkog jezika. Konačno 1908. HAŠK izdaje prijevod pravila s engleskog originala. Ta pravila preveo je tadašnji tajnik HAŠK-a dr. Milovan Zoričić. Naslovnu stranu izradio je akademski slikar Klement Crnčić. Ta je pravila HAŠK podijelio klubovima i školama.

prvajavnanogometnautakmica
www.radiodux.me

Hrvatski športski savez proglasio je 1911. „Pravila nogometa (Football Association), izdanje 1908. službenim pravilima nogometne igre u Hrvatskoj. Pravila su bila vrlo brzo rasprodana, pa je već 1911. tiskano i drugo izdanje.

Na Mažurancu, kako Zagrepčani nazivaju taj trg, rodila se i zamisao o osnivanju prvih sportskih klubova, pa je samo tristotinjak metara južnije, na današnjem Marulićevom trgu, gdje su u ono vrijeme pasle krave upravitelja Botaničkog vrta, uređeno nogometno igralište. Tu je 28. listopada 1906. odigrana prva javna nogometna utakmica u Zagrebu i Hrvatskoj.

Gledatelji još nisu bili naviknuti na nogomet niti su poznavali pravila igre, te nisu mogli ocijeniti što je vrijedno u igri. Tako su pljeskom nagradili Kudernu kada je u jednom trenutku udario loptu visoko u zrak, a uopće nisu reagirali kada je Erbežnik postigao pogodak.

Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine.

IZVOR: magicus.info,


Komentari