Opjevani sigetski div: Otkrijte divnu priču iza nebodera neobičnog imena

109
FOTO: Zagrepčanke / Facebook

Jedan od najvećih stambenih nebodera u Zagrebu i u Hrvatskoj.

Super Andrija je stambeni neboder u glavnom gradu Republike Hrvatske Zagrebu. Nalazi se u Novom Zagrebu, u gradskom naselju Sigetu. Jedan je od najvećih stambenih nebodera u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

FOTO: Zagrepčanke / Facebook
FOTO: Zagrepčanke / Facebook

Nesvakidašnje ime koje zgrada neslužbeno nosi nema točno određeno porijeklo. Mnogi bivši i sadašnji stanari navode razne podatke, od onih da zgrada ime nosi po jednom od poginulih radnika koji ju je gradio, preko hit pjesme „Andrija (super momak)“ iz 1962., pa sve do toga da je dobila ime po svom bivšem stanaru Andriji Aksentijeviću, koji je bio visokopozicionirani službenik u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Zgrada je izgrađena početkom 1973. godine, djelo je arhitekta Miroslava Catinellija, a radove je obavila tvrtka Industrogradnja. Kao neformalni uzor Super Andriji navodi se Unite d’Habitation, velika stambena zgrada u Berlinu građena od 1946. do 1952., arhitekta Le Corbusiera. Međutim, stambeni neboderi slični Super Andriji postoje i u Beču, pod nazivom Alt Erlaa.

FOTO: Zagrepčanke / Facebook
FOTO: Zagrepčanke / Facebook

Neboder ima 14 katova, 3 ulaza, 9 dizala te više od 300 stanova. Iako se izvana čini velik i nezgrapan, iznutra je sasvim pristojno uređen te je ugodan za život. Svaki kat ima nekoliko prozora kroz koje seže pogled na zapadni i istočni dio Novog Zagreba. U blizini zgrade nalazi se veliki otvoreni parking za stanare, dok su u prizemlju smješteni manji poslovni prostori.

Zagrebački rock sastav “Ilijini sinovi” skladao je pjesmu o istoimenoj zgradi pod istim nazivom.

>>> MAMUTICA SE TREBALA ZVATI TRATINČICA: Nepoznati detalji o najpoznatijoj zgradi u Zagrebu!Komentari