Kafići i klubovi koji su nas obilježili: Zagrepčani, sjećate se ovih mjesta?

Facebook/Purgeraj

Neka od tih mjesta davno su stavila ključ u bravu, ljubomorno čuvajući ispisane porukice na zidovima.

Odrastanje u Zagrebu obilježeno je brojnim slatkim uspomenama, sjećanjima na litre piva popijene među gustim krošnjama Ribnjaka, zvuke gitare koji su dopirali iz parka na Opatovini ili pak na neke kultne birtije i klubove u čijim ste zatamnjenim kutevima ukrali prve poljupce svoje simpatije.

Neka od tih mjesta davno su stavila ključ u bravu, ljubomorno čuvajući ispisane porukice na zidovima koji više nikom ne šapuću o tajnama zaboravljenim unutar njih, prisjećajući se mladosti na zagrebačkim ulicama i zakoračivši u ono što nazivamo “ozbiljan život”.

Classic, Opatovina

Nismo sigurni kako definirati ovo mjesto koje je, realno, bilo sasvim obična rupa. Nekom rupa u koju nikad ne bi zakoračio, a onima koji su iščekivali taj petak kada će popiti loš bambus u Classicu i ostaviti šaku kovanica u jukeboxu – vrlo draga rupa koje se sjećaju s osmijehom.

U podrumu Classica rađale su se prve ljubavi, padali su prvi poljupci, a njegovi zidovi pričali su priču o jednoj generaciji. Od onih duhovitih poruka koje su samo pubertetlije mogle ispisati za nekog profesora do porukica koje su “vrlo hrabro” izjavljivale ljubav jednom od redovitih posjetitelja Classica. Nakon burnih noći u ovoj birtiji nerijetko se događalo da konobari iduće jutro nemaju u čemu poslužiti vodu. Pogađate zbog čega?

Kava u Classicu imala je očajan okus, vino je bilo običan kiseliš, no uspomene danas mame osmijeh na lice i ono neizostavno – “A sjećaš se kada je….?” Sve je to bilo zbog lošeg vina…

Old City Pub, Opatovina

Vlasnik Classica stavio je ključ u bravu, a ekipa se preselila u susjedni Old City Pub. Da, i Pub je imao jukebox, kovanice su se trošile k’o lude, a okupljeni su s vina prešli na pivo. Točnije, Touborg – jedino mjesto u gradu u kojem si za siću mogao dobiti litru Touborga. Doduše, zbog takve cijene piva često su burne noći završavale kritično, no, zar je bitno? Sve je lako kad si mlad.

I u Pubu su se rađale ljubavi, neke od njih okrunjene su i brakom, a brojna prijateljstva sklopljena u oblaku dima i pod euforijom dobrih zvukova, opstala su do danas.

Brojni neopravdani sati skupljeni su upravo zahvaljujući Pubu, no barem se nešto i naučilo. Na primjer, kako složiti kavu s mlijekom i natočiti pivo s točno onoliko pjene koliko je poželjno. Hvala gazdi Vukovarcu na tome! Danas je na mjestu Pubu Kvazar koji je uspješno zamijenio ovo kultno mjesto.

kvazar-1024x722

Saloon, Tuškanac

Kultni zagrebački klub Saloon, bio je centar društvenog života Zagrepčana. Svatko ga je posjetio barem jednom u životu a mnoge su hrvatske zvijezde upravo ovdje započele sa svojim estradnim životom. Bio je omiljeno okupljalište zagrebačke ‘elite’, ali i studenata koji bi organizirali studentske noći.

Ispred njega je uvijek bio veliki red, a samo su neki bili na popisu za ulazak. Brojne generacije Zagrepčana ovdje su upoznale svoje prave ljubavi ili razmjenili prve poljupce u zadimljenim separeima kluba. Ponekad bi se odvila koja tučnjava zagrebačkih fakina.

Saloon je ispratio brojne generacije zagrebačkih studenata, a nikome nije bilo ni na kraj pameti da će ovaj kultni klub jednoga dana zatvoriti svoja vrata i to na potpuno sablažnjavajući način. Sada je ostalo samo sjećanje na prve poljupce, masnice i prve studentske izlaske, no nećemo još dugo čeznutljivo viriti kroz guste krošnje Tuškanca. Iza vrata ovog kultnog kluba već dopire glazba, a vlasnik Maro Srezović punom parom radi na ponovnom otvorenju mjesta koje je obilježilo vašu i našu mladost.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Purgeraj, Ribnjak

Glavno okupljalište zagrebačke alternative, davno je zatvorilo svoja vrata. Purgeraj je bio centar za svakog pravog rokera i ljubitelja žive glazbe. Obavezni odjevni predmet bile su poderane ‘starke’ obavezno zalivene pićem koje ste držali dok ste se pokušavali probiti kroz masu. Svoje bi stvari ostavili bez nadzora na prvoj slobodnoj barskoj stolici i zaplesali na stari rock.

Facebook/Purgeraj
Facebook/Purgeraj

Gotovo svaki brucoš je u Purgeraju doživio jedno od svojih prvih studentskih pijanstava, rađale su se velike ljubavi i prijateljstva. Mnogi su upravo iz Purgeraja išli direktno na svoje prve kolokvije, a obavezna postaja bila bi pekara u Draškovićevoj iz koje se uvijek osjećao miris vrućeg bureka.

Tu je još i legendarni Hard Rock koji je mnogima ostao u magli, Servus u Tkalči čije je mjesto zauzela Kava Tava te Dublin Pub u Maksimirskoj u kojem smo otkrivali svoja glasovna umijeća…

Za koje mjesto vas vežu uspomene? Pišite nam na [email protected] ili u inbox Facebook stranice portala.


Komentari