(FOTO) Najpoznatija Zagrepčanka koja već dvanaest godina budno prati i uveseljava svoje sugrađane

FOTO: Davor Rostuhar

Zagrebački simbol koji spremno dočekuje Zagrepčane i turiste

Skriveni pod šestinskim kišobranima, prodavači na zagrebačkom placu već više od pola stoljeća kupcima srdačno nude svoje proizvode. Dolac, “trbuh Zagreba”, svakodnevno je pun šarolikih boja raznog voća i povrća, ponuda degustacija, licitarskih srdaca i simbola Zagreba. Zagrepčani znaju da su stigli doma kada se nađu na svojem najdražem placu kojim se s razlogom toliko ponose.

Čar ovoj tržnici svakako pridodaju srdačne, nasmiješene i drage kumice čiji su štandovi uvijek puni raznog voća i povrća, a nerijetko će vam ispričati pokoju životnu priču i oraspoložiti vam dan!

Na samom početku Dolca Zagrepčane i turiste uvijek spremno dočekuje spomenik Kumice Barice. Ona je najpoznatija Zagrepčanka koja već 12 godina budno prati svoje sugrađane, koji su joj, kada se skulptura postavljala na Dolac, nadjenuli ime Barica. Kip Kumice Barice svojevrstan je simbol prodavačica, odnosno kumica koje hranom opskrbljuju Zagrepčanu na Dolcu, “trbuhu Zagreba”.

Kip je postavljen 2006. godine, a izradio ga je kipar Stjepan Gračan. Model kiparu Stjepanu Gračanu poslužila je gospođa Đurđica, podrijetlom iz Turopolja.

FOTO: Fani Vlasta Horvat / Zakaj volim Zagreb / Screenshot
FOTO: Fani Vlasta Horvat / Zakaj volim Zagreb / Screenshot

Šarm najdražeg zagrebačkog placa neupitan je i nastavlja nas uveseljavati i puniti naše košare već punih 87 godina!


Komentari