Drama u SDP – u: Bernardić novim pravilima pokušava diskvalificirati konkurenciju

Marko Prpic/PIXSELL

Nedemokratski prijedlog pravila kojima Bernardić pokušava diskvalificirati one koji mu kontriraju.

U najvećoj oporbenoj stranici odvija se još jedna drama. Naime, uoči Konvencija, Predsjedništvo SDP – a donijelo je prijedlog ‘Pravila o izboru organa o izboru općinskih i gradskih organizacija SDP-a’  koje je poslano svim lokalnim organizacijama SDP-a. Ova pravila, po svemu sudeći, “pucaju” na točno određene kandidate koje bi trebala diskvalificirati.

U prijedlogu stoji da se ne mogu kandidirati:

  • članovi koji su unutar godine dana do raspisivanja izbora bez suglasnosti dali ostavku na dužnost, i to na razini za koju bi opet konkurirali
  • oni koji su unutar godine dana do izbora dali ostavku na zakonodavnu ili izvršnu funkciju bez odobrenja stranačkog tijela
  • oni koji su zaposleni u stručnim službama stranke
  • oni koji nisu bili na više od pola sjednica tijela čiji su članovi
  • oni koji nisu najmanje dvije godine u članstvu stranke
  • oni koji prije toga nisu obnašali ni jednu stranačku, izvršnu ili predstavničku funkciju

Ukoliko se ovaj prijedlog pravila usvoji, iz utrke za čelnu fotelju zagrebačkog SDP – a ispadaju oni kandidati koji su Davoru Bernardiću kontrirali.

Prema ovim pravilima, osoba koja je unutar godine dana do raspisivanja izbora bez suglasnosti dali ostavku na dužnost, na razini za koju bi opet konkurirala, ne može se kandidirati.

U tom slučaju, automatski je diskvalificiran Dominik Etlinger, donedavni tajnik SDP -a Zagreb koji je podnio ostavku na tu funkciju. Podsjetimo, Etlinger se odlučio kandidirati mimo volje predsjednika s kojim je godinama više no dobro surađivao u glavnome gradu. Ova njegova odluka rezultirala je ukidanjem ovlasti u bazi članstva kao jasan znak da Etlinger ne uživa povjerenje svog stranačkog šefa, zbog čega mladi SDP – ovac podnosi ostavku na dotadašnju funkciju.

“Prijedlog izbornih pravila koja diskvalificiraju pojedince ne smiju se usvojiti jer nisu demokratska. Izbori u SDP Zagreb moraju se održati što prije. Već godinu dana ne zna se tko vodi organizaciju. Potrebno je demokratski izabrati lidera da počnemo sustavno raditi na rješavanju problema naših sugrađana i izgradnji snažnog, ozbiljnog i prepoznatljivog SDP-a u Zagrebu, komentirao je Etlinger novi prijedlog pravila.

Kandidaturu za predsjednicu zagrebačke organizacije SDP-a najavila je i Aleksandra Kolarić, a ako se novi prijedlog pravila usvoji i njezina kandidatura pada u vodu.

Za predsjednika organizacije ne može se kandidirati član koji nije najmanje dvije godine u članstvu stranke, propisuje jedna od točaka novog prijedloga koja bi eliminirala Kolarić.

Naime, Kolarić je izbačena iz SDP – a zbog žestokih kritika tadašnjeg vodstva Partije pod Milanovićevom palicom, a u stranku je vraćena tek nedavno.

Postavlje se pitanje tko bi se uopće mogao kandidirati ukoliko se ova nedemokratska pravila usvoje? U utrci bi ostala samo dva čovjeka – Gordan Maras i Alen Čičak čije se kandidature trenutno poznate javnosti te Rajko Ostojić o čijoj se kandidaturi još uvijek špekulira.

 


Komentari