DONIO PRVE SKIJE U ZAGREB: Znate li kome možemo zahvaliti na skijanju? (FOTO)

Zlatko Bohaček/ Zagreb kakav je bio nekad

Na padinama Cmroka.

Iako su pojedini građani iznenađeni skijaškom stazom u centru grada, zanimljivo je da snježna staza ustvari nije prvi put u srcu Zagreba.

Naime, nekad su se odvažni Purgeri sa sanjkama spuštali s Markovog trga kroz Kamenitu ulicu. Ovu opasnu zabavu nakon nekog vremena gradske vlasti ipak su zabranile.

S obzirom na strmost ove rute gradski oci su zaključili da je ovakav oblik snježnih radosti preopasan za život.

Krešimir Kovačić/Zagreb kakav je bio nekada
Krešimir Kovačić/Zagreb kakav je bio nekada

Prve zagrebačke skije

No, prava ljubav Zagrepčana i snježnih staza, službeno započinje u 19. st. kada je hrvatski povjesničar i sportski pisac Franjo Bučar  održao prvi skijaški seminar za profesore tjelesnog odgoja Hrvatske.

Skijanje je uvršteno i kao obvezatan predmet u program Tečaja za učitelje gimnastike, koji se od 1894-96. održavao na Cmroku i po obroncima Medvednice. Na prvi tečaj 1894.  Bučar je  na padine Cmroka donio i prve skije pojašnjavajući osnovne tehnike učiteljima kojima je to bilo sasvim novo i ne previše ugodno iskustvo.

zss. hr
zss. hr

Već dvadesetih godina prošlog stoljeća počela su se održavati natjecanja u  tehničkim disciplinama, iako oprema i staze nisu dozvoljavale da spust i slalom izgledaju tako senzacionalno kao danas.

Unatoč tome, snježni sport je opčinio veliki broj tadašnjih planinara koji su  zimi u skijaškim sekcijama svojih planinarskih društava odlazili turnim skijanjem do padina gdje su se natjecali u spustu ili slalomu.

zss.hr
zss.hr

Bučar je također ušao u povijest i kao prvi hrvatski natjecatelj koji je nastupio na nekom skijaškom natjecanju. Osvojio je drugo mjesto na natjecanju u Češkoj.

Do Prvog svjetskog rata od skijaških organizacija postojao je samo skijaški ogranak HAŠK-a, a nakon rata taj ogranak se transformira u prvi skijaški klub. Tada počinje i veliki napredak skijanja u Hrvatskoj, a s obitelji Kostelić skijanje u Hrvatskoj ulazi u tradiciju.

>>>‘SLJEME U GRADU’ PODIJELILO ZAGREPČANE: ‘Drugi nas hvale, mi sami sebe pljujemo’ (FOTO)

>>>SKIJANJE JE ZAGREBAČKA TRADICIJA: Kostelić otkrio zbog čega je bio ljubomoran na oca


Komentari