Nova premijerna predstava u Gavelli: Naš razred, o ratu i ‘demonima prošlosti’ usred Europe

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u subotu 2. travnja, predstavu “Naš razred” koju prema tekstu jednog najvažnijih suvremenih poljskih dramatičara Tadeusza Słobodzianeka postavlja redatelj Jasmin Novljaković.

“Naš razred” raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u “posve običnim ljudima” budi demone okrutnosti i nasilja.

Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju, a autorov je pristup odvodi prema potresnoj kazališnoj vivisekciji, koristeći iskustva brechtijanskog očuđenja i postupke samo kazalištu svojstvene igre, koja nas istodobno privlači i zastrašuje, ističu iz Gavelle.

Tekst prema prijevodu Mladena Martića postavlja Jasmin Novljaković koji potpisuje i scenografiju. Kostimografkinja i suradnica za scenski pokret je Jasminka Petek Krapljan, autor glazbe Šimun Matišić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Igraju Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar i Enes Vejzović.


Komentari