Norveški pisac krimića Jo Nesbo družio se s fanovima u NSK, a obišao je i Zagreb: ‘Dinamov stadion je ružan, ali s velikom osobnošću’

Jo Nesbo druzio se s citateljima u NSK (foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Svjetski poznati norveški pisac krimića Jo Nesbø boravio je u subotu u Zagrebu gdje se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susreo sa svojim hrvatskim čitateljima te u zanimljivom i duhovitom razgovoru obradovao obožavatelje najavom novog romana iz serijala o detektivu Harryju Holeu.

Dosad je napisao 12 knjiga iz serijala o Harryju no, kako je napomenuo, nikada se nije osjećao kao da robuje tome liku koji ga je proslavio, već ga je s vremenom počeo doživljavati kao staroga prijatelja.

Jo Nesbo druzio se s citateljima u NSK (foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Jo Nesbø najuspješniji je norveški književnik svih vremena čija su djela dosad prevedena na 50 jezika i prodana u više od 50 milijuna primjeraka. Lani je objavio dvije knjige, “Stručnjak za ljubomoru i druge priče” te “Otok štakora i druge priče”.

Kao ljubitelj nogometa i nekadašnja mlada nogometna zvijezda, subotnje jutro Nesbø je proveo na Dinamovu stadionu, koji je u svojem karakterističnom humornom stilu opisao kao “ružan stadion s velikom osobnošću“, a u duhovitom i zanimljivom dvosatnom razgovoru s brojnom zagrebačkom čitateljskom publikom koja ga je u dupkom punom predvorju NSK dočekala uz ovacije i aplauz, Nesbø je još govorio o ljubomori, humoru i tome kako ideje gdje sakriti leš prikuplja iz praktičnog života; otkrio koga bi nazvao da se nađe u zatvoru i ima pravo na jedan poziv te tko mu je vlastiti najmrži lik, a uz ostalo se dotaknuo i aktualne ruske invazije na Ukrajinu.

Razgovor je nezaobilazno skrenuo i na njegovu penjačku strast, koja ga je prilikom ovoga posjeta Hrvatskoj odvela u okolicu Omiša, a pisac je ovom prilikom otkrio da piše još jednu knjigu, koja će biti – o penjanju.


Komentari