Zagrebačka operna pjevačica s najljepšim glasom 20. stoljeća

Blistava operna karijera.

Hrvatska operna pjevačica Zinka Kunc Milanov rođena je 17. svibnja 1906. u Zagrebu. Već je s petnaest godina imala tako dobro postavljen glas da je mogla pjevati visoki Cis. Pjevanje je učila kod poznatog češkog baritona Jana Ouűednika, neko vrijeme člana Zagrebačke opere, i Marije Kostrenčić, asistentice Milke Trnine, čijem umijeću vokalne pedagogije mogu biti zahvalni mnogi hrvatski vrhunski pjevači. Ali onu razinu pjevačke kreacije koju je postizala već na samome početku karijere najviše duguje bratu, skladatelju i izvrsnom pijanistu Božidaru Kuncu.

Prvi je nastup imala u Ljubljani, gdje je postigla velik uspjeh. Unatoč tome što je već tada bilo jasno da pred njom stoji blistava operna karijera, tadašnji ravnatelj Zagrebačke opere Fridrik Rukavina nije ju želio angažirati, pa je u rodnom gradu nastupila tek dvije godine kasnije, kada je ravnateljem postao Krešimir Baranović. Posve suprotno svom prethodniku, Baranović joj je davao najveće i najzahtjevnije uloge do 1936. godine, kada počinje njezin inozemni angažman.

U inozemstvu postiže zavidan uspjeh, najprije u Pragu, kratko u Tosci, pa u Metropolitan operi. Kao članica Metropolitana, s turnejama ansambla, nastupila je 424 puta i glumila 14 uloga. Bila je primadona assoluta, la regina della casa (kraljica kuće) i apsolutna miljenica publike. Od pjevanja se oprostila 1966., a 1984. za svoje djelovanje u Sjedinjenim Američkim Državama dobila specijalnu medalju kao jedna od 87 istaknutih osoba stranog podrijetla koje su svojim doprinosom zadužile SAD. Mnogi su smatrali da ima najljepši glas stoljeća …


Komentari