U sjećanje na agramerskog romantičara: Zvonimir Milčec darovao je strastvenu ljubav Zagrebu

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Nitko se nije posvetio Zagrebu kao ovaj plodonosni književnik.

Zvižduk s Bukovca utihnuo je na današnji dan. 17. travnja 2014. No, trag Zvonimira Milčeca ne blijedi niti danas, ostaje utisnut u vječnost, baš kao i ljubav prema gradu kojom nas je ovaj zagrebački književnik zarazio.

Nitko se nije posvetio Zagrebu kao ovaj plodonosni književnik, što svjedoče mnogobrojni članci napisani o gradu podno Medvednice. Zvonimir Milčec vječitu je inspiraciju crpio baš iz ulica plavoga grada. Zaduživši generacije sugrađana, Milčec je bio jedan od posljednjih agramerskih romantičara, kako je navelo Društvo hrvatskih književnika prilikom njegove smrti.

Zakleti Dinamovac, stanovnik zagrebačkog Bukovca i vječiti zaljubljenik u purgerski grad, među književnim kritičarima slovio je kao nasljednik Matoša i Šenoe, što nije začuđavajuće ako uzmemo u obzir da nijedno pero nije pisalo o Zagrebu kao što je on. Svojim knjigama približio je zagrebačku dušu svakom čitatelju pa je tako mnoge natjerao da se zaljube u Zagreb i njegovu kajkavštinu. Fascinatna je bila i njegova ljubav prema hrvatskoj književnosti, kroz svoje kolumne popularizirao je mnoge hrvatske pisce.

Dobri duh Zagreba

Milčec je bio dobri duh Zagreba, o čemu svjedoči njegova borba za Zagorku i Šenou koja je rezultirala postavljanjem njihovih spomenika na zagrebačke ulice. Borio se Milčec i za spomenik bana Jelačića, a pedesetogodišnjom karijerom natopljenom ljubavlju prema gradu, osvojio je srca Zagrepčana koji su ga smatrali simbolom svoga grada.

Marko Lukunic/Vecernji list
Marko Lukunic/Vecernji list

Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa, samo su neka od djela kojima je Milčec odgojio generacije Zagrepčana.

Milčec je volio Zagreb, ali se i ljutio na njega, zanesen ljubavlju i strašću prema gradu koji mu je bio vječna inspiracija. Darovao mu je dušu, a on ga je tako znao povrijediti kada bi oskvrnuo romantičarski pogled kojim ga je pisac promatrao. No, baš kao i svaku fanatičnu ljubav, ni ovu ništa nije moglo pokolebati.

Književnik, kolumnist i novinar, a povrh svega pravi zagrebački fakin, darovao nam je i malo šarmantno mjesto, po mjeri svakog Zagrepčanca. Jer upravo tamo, svojevrsni je spomenik Zagrebu, satkan iz Milčecove duše samo za grad. Njegov kafić Kava & Knjiga nastavlja pričati priče koje nam Milčec nije stigao ispričati.

Pogledajte Zagreb njegovim očima i zavolite ga onako kako ga je on volio, to je namanje što mu možemo darovati. A on je nama darovao mnogo.

 


Komentari