Na današnji dan rođena jedna od najboljih hrvatskih sportašica u povijesti

Hrvatska skijaška legenda, Janica Kostelić, rođena je u Zagrebu, 5. siječnja 1982. godine.

Janica je u svojoj pregobatoj skijaškoj karijeri osvojila sve što se osvojiti moglo. S četiri olimpijska zlata i dva srebra najuspješnija je skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Čak tri puta je osvojila veliki kristalni globus koji se dodjeljuje osvajačici Svjetskog kupa.

Janica je počela trenirati, kako je sama rekla, kad joj je bilo 9 ili 10 godina, i odmah je u mlađim kategorijama osvojila sve što se osvojiti može. U posljednjoj sezoni u kojoj se natjecala u dječjim natjecanjima, 15-godišnja Janica osvojila je dva najveća natjecanja, Topolino i Pinocchio, a slavila je u svakoj od 22 utrke u kojima je startala te sezone.

Prvo veliko natjecanje na kojem je nastupila bile su Olimpijske igre u Naganu 1998. godine, na kojima je kao 16-godišnjakinja osvojila odlično 8. mjesto, čime je skrenula pozornost brojnih svjetskih medija, pogotovo što je došla iz tradicionalne neskijaške zemlje.

U daljnjim godinama uslijedili su fantastični uspjesi, ukupno je ostvarila 30 pobjeda u Svjetskom kupu, od čega 20 u slalomu. Uz tri velika kristalna globusa, osvojila je još 7 malih, a osim 6 medalja na Olimpijadama, osvojila je i 5 zlatnih medalja na Svjetskim prvenstvima.

Što zbog ozljeda, što zbog zasićenosti skijanjem, Janica je odlučila prekinuti karijeru uoči sezone 2006./2007. Sportu se vratila 2016. godine u funkciji pomoćnice ministra sporta Predraga Šustera, a u novom sazivu Vlade imenovana je prvom državnom tajnicom odbora za sport u Središnjem državnom uredu za sport.

 

 


Komentari