Na današnji dan preminula je legendarna teta Mina iz filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’

Za svoj rad u kazalištu, na filmu i na radiju primila je više značajnih priznanja i nagrada.

Mia Oremović (Požega, 31. srpnja 1918. – Križevci, 24. srpnja 2010.) bila je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

Mia je završila Školu primijenjene umjetnosti i Školu dramskih umjetnosti (kod Branka Gavelle) u Zagrebu. Svoju kazališnu karijeru otpočinje 1942. godine. Od 1945. stalna je članica zagrebačkog HNK, a od 1953. Dramskog kazališta (danas Gavella). Godine 1967. prelazi u slobodne umjetnike.

Mia Oremović je kao vrhunska karakterna glumica ostvarila mnogo iznimno zapaženih uloga širokog raspona. Debitira glavnom ulogom udovice u filmu H-8 (1958.) Nikole Tanhofera za koju je nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli. U filmovima Imam dvije mame i dva tate (Krešo Golik, 1968., Zlatna arena za gl. ulogu), kao neurotična malograđanka, i Tko pjeva zlo ne misli (Krešo Golik, 1970.), kao usidjelica srednjih godina, iskazuje se kao izvanredna komičarka, iako taj njezin talent nije kasnije na filmu i na TV bio dovoljno iskorišten.

Osim na filmu puno radi na TV i na radiju. Za svoj rad u kazalištu, na filmu i na radiju, primila je više značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma te (1996.) nagradu za životno djelo “Fabijan Šovagović ” Udruženja hrvatskih filmskih redatelja (2002.).

Njen rodni grad Požega odao joj je priznanje te je 2009. godine proglašena počasnom građankom grada. Preminula je u Križevcima 2010.


Komentari