Na današnji dan otvorena Arena Zagreb

FOTO: Ivan Klindić

Izgradnja Arene započela je 21. srpnja 2007. godine i trajala je ukupno 503 dana.

Arena Zagreb je višenamjenska dvorana s pratećim sadržajima, predviđena za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija. Smještena je na zapadnom ulazu u grad Zagreb u naselju Remetinec. Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske raspisali su natječaj za izgradnju sportske dvorane koja bi ujedno bila i domaćin za Svjetsko rukometno prvenstvo u siječnju 2009. godine. Kapacitet dvorane iznosi 16.500 sjedećih mjesta.

Na natječaju je izabran konzorcij Ingre (Hrvatska) i Trigranita (Mađarska) čija ponuda je prihvaćena 25. travnja 2007. Potpisivanje samog ugovora uslijedilo je nešto kasnije zbog dodatnih usuglašavanja uvjeta između Konzorcija i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Konzorcij Ingre i Trigranita angažirao je projektni ured UPI-2M iz Zagreba, za izradu jedinstvenog idejnog rješenja kao i kompletne projektne dokumentacije. Projektanti Arene su Alan Leo Pleština, Berislav Medić, Nenad Borgudan i Tamara Stančić Brčić. Nakon ishođenja dozvola, radovi na gradilištu započeli su 21. srpnja 2007. godine, a završeni su u prosincu 2008. godine. Dana 28. prosinca 2008. službeno je otvorena.

Sportska događanja za koje je predviđena Arena Zagreb su rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet, dvoranski nogomet, tenis, stolni tenis, gimnastika, badminton, boks, hrvanje, dvoranska atletika i ostali dvoranski sportovi. Također, omogućeno je i održavanje različitih koncerata, izložbi, sajmova, konvencija i kongresa. Osim navedenog, unutar građevine smješteni su i popratni ugostiteljski, poslovno-komercijalni sadržaji, kao i mala dvorana za trening sportaša.

Podzemna garaža pokriva kapacitet od 900 parkirališnih mjesta (+ 80 nadzemnih parkirališnih mjesta) dok je za masovnije posjete dvorani predviđen autobusni prijevoz (36 parkirališnih mjesta za autobuse).

U sklopu kompleksa u Remetinečkom gaju 5. studenog 2010. otvorio se Arena Centar, najveći trgovačko-zabavni centar u gradu Zagrebu s dodatnih preko 3.000 parkirnih mjesta. Već prvi vikend rada oko 300.000 građana je posjetilo Arena Centar čime su bila nadmašena sva očekivanja investitora. Prilikom otvorenja tržnog centra, nastupio je i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, a otvorenju su prisustvovali i hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetnišva Đuro Popijač i mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy.


Komentari