Kod Gupčeve zvijezde je prije 64 godine iskočio tramvaj broj 13

Foto: Autor Suradnik13 - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4470601

Na današnji dan prije 64 godine dogodila se najteža tramvajska nesreća u povijesti Hrvatske.

U njoj su nastradali putnici tramvaja broj 13 koji je skočio iz tračnica kod Gupčeve zvijezde, nekoliko puta se prevrnuo oko svoje osi, srušio nekoliko stabala i zabio se u željezni stup. Poginulo je 19 osoba, a 37 ih je teško ozlijeđeno.

U trenutku kad je nesretna trinaestica iskočila iz tračnica, vozila je brzinom od oko 80 kilometara na sat, što je bilo znatno više od dopuštene brzine na tom području. Zbog te je nesreće ukinut tramvajski promet na relaciji Gupčeva zvijezda-Mirogoj, a zajedno s njim i nesretni tramvaj broj 13, koji je u promet vraćen tek 1996. godine.

S jednim od preživjelih putnika razgovarao je reporter HRT-a. U prilogu za emisiju ”Hrvatska uživo” Željko Horvatić, u vrijeme nesreće 20-godišnjak, kazao je kako godinu dana nakon nesreće nije mogao stupiti nogom u tramvaj.

On tvrdi kako su za nesreću krivi kontrolori jer ih je vozač upozorio da nema pijeska za alternativni mehanizam kočenja. “Tramvaj nije bio nakrcan… Vozili smo se i odjednom se tramvaj prevrnuo na lijevi bok i odsklizao… Zaustavio se na željeznom stupu. Oni koji su bili u stražnjem dijelu tramvaja su poginuli, a mi naprijed smo bili zatrpani njihovim leševima”, ispričao je preživjeli Horvatić, a prenosi Index.hr.


Komentari