Janko Drašković bio je hrvatski političar i “najstariji hrvatski preporoditelj”.

Na današnji dan 1856. godine umro je grof Janko Drašković, jedan od vodećih ljudi Hrvatskog narodnog preporoda, piše Povijest.hr. Preminuo je u Radgoni (njem. Radkersburg) u Štajerskoj, na današnjem teritoriju Slovenije, a u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji.

Pripadao je hrvatskoj grofovskoj obitelji Draškovića Trakošćanskih, koja je posjedovala niz dvoraca (Brezovicu, Trakošćan, Klenovnik i mnoge druge). Po svojoj je godini rođenja (1770.) grof Janko Drašković od Napoleona Bonapartea bio mlađi samo godinu dana.

Grof Janko Drašković rođen je u Zagrebu, a od ostalih je pripadnika Hrvatskog narodnog preporoda bio znatno stariji (primjerice od Ljudevita Gaja 39, a od Vatroslava Lisinskog čak 49 godina).

Bio je izuzetno obrazovan i istaknuti političar. Zalagao se za ujedinjenje hrvatskih, bosanskih i slovenskih zemalja u Veliku Iliriju.

Drašković je doživio visoku 86. godinu života. Potaknuo je osnivanje Ilirske čitaonice (1838.) koja je imala važnu ulogu u širenju hrvatskog preporoda i hrvatstva.

Komentari