Na Badnjak 1874. godine svečano je otvoreno prvo zagrebačko uređeno javno klizalište

FOTO: Ivan Klindić

Klizanje je bilo dio društvenog života Zagrepčana.

Prije otvaranja klizališta, Zagrepčani su s nestrpljenjem čekali niske temperature kako bi mogli navući svoje klizaljke te uživati na zamrznutim maksimirskim jezerima, privatnim dvorištima ili nekim savskim rukavcima.

Godina 1874. donijela je dobre vijesti za ljubitelje ovog sporta. 15. studenog osnovan je Prvi klizački klub, a na Badnjak iste godine otvoreno je prvo uređeno javno klizalište na današnjem Mažuranićevom trgu.

Bilo je to prvo klizalište otvoreno za građanstvo a tada se na njemu okupljalo tisuću klizača. Klizalište je bilo veličine 110 x 70 metara i jedan metar ispod razine ceste, a budući da u ono vrijeme nije bilo vodovoda vatrogasci su ga ručno polijevali vodom, koja se zahvaljujući velikoj studeni smrzavala u dodiru s tlom.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kako tada nije bilo ni električne energije klizalište je osvjetljavalo više od 300 petrolejskih svjetiljki, neki su klizači nosili lampione sa svijećom čime se stvarao još ljepši ugođaj, a svirao je i vojni orkestar. Čitav taj događaj popratio je zagrebački dnevni tisak i posebno istaknuo kako je na Božić klizalište posjetio hrvatski ban Ivan Mažuranić, koji je u mladosti i sam naučio klizati.[/box]

Sredinom veljače 1875. godine na klizalištu je održana prva veća zabava, a na njoj je bilo čak tisuću klizača, što je za ono vrijeme bio ogroman broj sudionika znali se da je tada u Zagrebu živjelo tek trideset tisuća žitelja. Naravno, i na toj je zabavi bio ban Mažuranić, što je bio dodatni povod da se o tome ponovo piše, ali i signal da je gradu potrebno suvremenije klizalište s umjetnom rasvjetom, svlačionicama i gledalištem.

Tek 87 godina kasnije, točnije 21. studenog 1961. godine, otvoreno je prvo klizalište s umjetnim ledom na Šalati, a svečano ga je otvorio Većeslav Holjevac.

8. prosinca 1967. godine započelo je 1. međunarodno klizačko prvenstvo u Zagrebu, danas poznato kao Zlatna Pirueta. Natjecanje je tada prvi puta prenosila Zagrebačka televizija a u stručnim krugovima naglašavala se njezina posebna zasluga. Postavljena su pravila, koja su imala značajan utjecaj na natjecanja diljem svijeta.


Komentari