Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru prije 44 godine dogodila se najtragičnija željeznička nesreća u hrvatskoj povijesti

FOTO: YouTube / Screenshot

Čak 153 osobe poginule su u tragediji na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Najteža željeznička nesreća u čitavoj hrvatskoj povijesti dogodila se u Zagrebu 30. kolovoza 1974. godine. Naime, tog su dana poginule čak 153 osobe kad je ekspresni putnički vlak na liniji Atena-Zagreb-Dortmund u 22 sata i 40 minuta brzinom od 104 km/h uletio s istoka na zagrebački Glavni kolodvor. Zbog prevelike brzine vagoni su izletjeli iz tračnica i prevrnuli se.

U čitavoj kompoziciji s devet vagona bilo je ukupno oko 400 putnika. Neki od 153 poginula stradali su izgleda i od električnog udara, jer su vagoni porušili stupove s električnim vodovima. Još 90 putnika ozlijeđeno je. Nevjerojatno je da je lokomotiva ostala gotovo neoštećena, a strojovođe neozlijeđeni.

Uzrok nesreće bila je prevelika brzina vlaka. Naime, on je trebao na kolodvor ući s maksimalno 40 km/h. Osim prevelike putne brzine još na prilazu Zagrebu, strojovođa je i prekasno počeo kočiti. Na suđenju je osuđen na 15 godina zatvora, a njegov pomoćnik na 8 godina. Kao olakotna okolnost uzeto im je to da su bili preiscrpljeni, jer su prije nesreće 51 sat radili za upravljačem vlaka.

Poginuli u nesreći bili su tako iznakaženi da je 41 osoba tada ostala neidentificirana, te su pokopani u zajedničku grobnicu na Mirogoju.


Komentari