Na današnji dan rođen Dimitrije Demeter, znameniti predstavnik hrvatskog narodnog preporoda

os-grohote-solta.skole.hr

Na današnji dan 1811. godine rođen je u Zagrebu Dimitrija (Dimitrije) Demeter, znameniti pripadnik ilirskog pokreta.

Demetrovi su podrijetlom bili iz grčkog grada zvanog Siatista, smještenog na sjeveru današnje Grčke (tzv. grčka Makedonija). Dimitrija je imao brata Nauma i četiri sestre: Elizabetu, Mariju, Aleksandru i Rozu, koje su ušle u zanimljive bračne veze. Naime, Aleksandra, sestra Dimitrije Demetra, udala se za bana i književnika Ivana Mažuranića (bila je time i baka znamenite Ivane Brlić-Mažuranić). Druga Dimitrijina sestra Elizabeta udala se za baruna Nikolu Nikolića Podrinskog. Od njega je potekla i poznata barunica Vera Nikolić.

Bio je je jedan od utemeljitelja HNK-a, na njegov poticaj Hrvatski sabor je utemeljio stalno kazalište, kojemu je bio upravitelj i dramaturg. Pisao je i pripovijetke, feljtone, književne i kazališne kritike, libreta za opere Vatroslava Lisinskog Ljubav i zloba i Porin te drame Dramatička pokušenja I. (1838.) i Dramatička pokušenja II. (1844.), a iznimno je važna njegova uloga u organiziranju kulturnog života u Zagrebu i Hrvatskoj.

Bio je odbornik Matice ilirske. Uređivao je almanah Iskra, Südslavische Zeitung, Danicu, Narodne novine, Hrvatski sokol.

Demeter je poživio sve do 1872. godine, a preminuo je u rodnom Zagrebu u 61. godini života.

Također se dogodilo 21. srpnja:

1992 – Sporazum Tuđman-Izetbegović
2006 – Završile prve Hrvatske svjetske igre


Komentari