Na današnji dan preminuo Mato Lovrak, autor romana ‘Vlak u snijegu’ i ‘Družba Pere Kvržice’

Po romanima Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice snimljeni su uspješni filmovi.

Hrvatski pisac, koji je najpoznatiji po svojim romanima za djecu, Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikim Grđevcima pored Bjelovara. Završivši učiteljsku školu Lovrak kao učitelj radi više od 35 godina po raznim mjestima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Zagrebu. Pretpostavlja se da je upravo zbog posla učitelja veliku pozornost u svojim djelima posvetio djeci, piše Povijest.hr.

Napisao je nekoliko desetaka pripovijetki i romana za djecu te tri romana za odrasle koji nemaju veće značenje. Mato Lovrak prvi je u hrvatskoj dječjoj književnosti uveo seosku djecu kao glavne protagoniste, a u romanima i pripovijetkama dao prednost akciji. Gradska djeca u njegovim se djelima pojavljuju rijetko i njihovi su portreti beživotni i shematski.

Popularnost je stekao već prvim romanom Djeca velikog sela (1930.), poslije nazvanim Vlak u snijegu i objavljenim u više od trideset izdanja. Njegov drugi najpoznatiji roman Družba Pere Kvržice (objavljen 1933.) pokazuje njegovo živo zanimanje za skupine seoske djece i njihove igre u to doba.

Lovrakovi su romani kratki, sažeta izraza, ispripovijedani jednostavno, ali uspješno poniru u psihologiju djetinjstva. Djela su mu prevedena na mnoge jezike, a pisao je i stručne članke u pedagoškim časopisima. Po romanima Vlak u snijegu Družba Pere Kvržice snimljeni su uspješni filmovi. Ostala Lovrakova najpoznatija djela su: Divlji dječak, Neprijatelj broj 1, Doka Bedaković ili sto tisuća na cesti, Anka Brazilijanka, Zeleni otok…

Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti, a vrijeme njegova djelovanja karakterizira se kao Lovrakovo doba, u kojemu je roman postao glavna vrsta hrvatske dječje književnosti. Njemu u čast u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje Nagrada Mato Lovrak. Tamo je izgrađen i Kulturni centar Mato Lovrak, a u zagrebačkom Hrvatskom školskom muzeju čuva se ostavština i radna soba omiljenog dječjeg pisca.

Mato Lovrak preminuo je u Zagrebu 13. ožujka 1974. godine.


Komentari