Na današnji dan otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj: Gimnazija na Gornjem gradu danas slavi 413. rođendan

Prva gimnazija u Hrvatskoj otvorena je 3. lipnja 1607. godine u Zagrebu. Pokrenuli su je isusovci, a nalazila se u napuštenom dominikanskom samostanu na Griču.

Isusovci su došli u Zagreb prethodne godine, a za opremanje prostorija gimnazije pobrinula se gradska općina i ban Ivan II. Drašković. Priloge su dali i privatni darovatelji, naročito velikaške obitelji.

Na dan otvorenja gimnazije izvedena je dramska predstava Actio comica na latinskom jeziku. Nakon što je gimnazijska zgrada stradala u velikom požaru 1645. godine smještena je u novopodignuto zdanje na današnjem Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu, na lokaciji na kojoj je danas Gornjogradska gimnazija.

Nastava je bila organizirana prema poznatom isusovačkom programu Ratio adaque institutio studiorum Societatis Jesu iz 1599. godine. Već u prvoj godini upisano je 260 učenika. Školovanje je na početku trajalo tri godine, a 1612. produženo je na šest godina.

Upis je bio besplatan, a gimnaziju su pohađala jednom trećinom plemićka, a dvjema trećinama građanska i seljačka djeca. Ubrzo su uz gimnaziju otvoreni teološki i filozofski tečaj, zametci buduće Akademije, koja se smatra početkom sveučilišne nastave u Zagrebu.

U zagrebačkoj gimnaziji tijekom godina školovali su se vodeći hrvatski umovi: Tituš Brezovački, Janko Drašković, Vatroslav Lisinski, August Šenoa, Vatroslav Jagić, Ivan Kukuljević-Sakcinski, Ante Starčević, Miroslav Krleža, Izidor Kršnjavi, Ivan Krstitelj Tkalčić, Tadija Smičiklas, Antun Gustav Matoš, Stjepan Radić, Dragutin Domjanić i još mnogi drugi.

Svoju drugu gimnaziju u Hrvatskoj isusovci su otvorili u Dubrovniku 1619. godine.


Komentari