Bogata povijest NAJBOLESNIJIH SPRAVA ZA MUČENJE (a neke možete i probati)

Sitana Omer

Da je srednji vijek bio jeziv, a život u njemu i više nego stravičan dokazuju nam nasilne sprave za mučenje, čija je raznovrsnost zastrašujuća. Kažnjavalo se sve, pa čak i tračanje i prisluškivanje.

Grad Zagreb bogatiji za još jedan muzej – Muzej torture odnosno, Tortureum koji se nalazi u samom srcu grada, a koji zorno prikazuje sliku nasilja kroz povijest. Ova jedinstvena zbirka naprava za  mučenje i egzekuciju od antičkih vremena pa sve do danas mnoge ostavlja bez daha. U razgovoru za naš portal, osnivač muzeja Vedran Vranjić otkrio nam je kako se rodila ova ideja te kakve su reakcije nekih posjetitelja.

7944

“Putujući po svijetu i po Europi posjetio sam na desetke sličnih muzeja. No, u Zagrebu sam poželio stvoriti jedan sasvim novi drukčiji muzej, gdje bi ljudima zorno predočio ove sprave. Muzej je interaktivne naravi, tako da neke sprave možete i isprobati”, rekao je Vedran.

12033370_1488461381480671_1719412092_n

Ušavši u muzej prvo što smo primijetili bila je polutmina. Glavni akteri su sprave za mučenje koje su osvijetljene, a sveukupno ih ima 70. Posjetitelj tako uranja u svjetlosno-zvučne ambijente, koji pobuđuju reakcije nelagode.

7926 (1)

7909 (1)
Maska srama: svrha je javno ponižavanje i sramoćenje osuđenika . Ova svinjska glava bila je rezervirana za muškarce, a govorila je da se osuđenik ponašao kao ‘svinja’.

 “U muzeju puštamo tjeskobnu glazbu, no nije nam cilj nekoga uplašiti, iako se i to znalo događati”, kazao je Vedran i dodao kako je bilo slučajeva da su posjetitelji ušli i istog trena izašli iz muzeja.

7912
Španjolski pauk: namijenjena za trganje ženskih grudi

“Neki posjetitelji ne znaju što ih čeka, misle da će ih nešto prestrašiti, pa ih je strah uopće ući unutra“.

Posebnost muzeja – multimedijski vodič

“Najveći plus je ovaj multimedijski vodič s originalnim audio i video sadržajima, a kojeg dobije svaki posjetitelj”, rekao je naš sugovornik.

7922

Naime, sve potrebne informacije pružaju se kroz ovaj multimedijski tablet koji je brz i učinkovit način da saznate više o spravama koje gledate. Sadržava šest jezika, odnosno, glavne svjetske jezike, video i fotografije.

7910
Pojas nevinosti
Untitled
Nurnberška djevica: najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike.

“Sve ove sprave napravljene su u radionici kroz godinu dana i vjerna su kopija originala“, rekao nam je Vedran i dodao kako neke naprave poput lomače i vješala jednostavno nisu stale u prostor, no kako ovo nije sve, već da možemo očekivati i ostale naprave.

Kruška za mučenje: zavrtanjem vijka metalni se listovi rastvaraju i šire . Namijenjena je za mučenje lažova i bogohulika , ako i žena koje su osuđene za pobačaj te homoseksualaca.

Izuzetno dobra posjećenost

“Muzej najviše posjećuju studenti pa je za njih ulaznica 25 kuna. Također je velika posjećenost među turistima, koji dolaze u velikom broju”, rekao je vlasnik i dodao kako je individualna ulaznica 40 kuna dok je ona obiteljska 100 kuna, a grupna 30 kuna.

“Muzej mogu posjetiti i djeca, ali uz pratnju starije osobe”.

Upišite svoje doživljaje u knjigu dojmova

Nakon što posjetitelji izađu iz muzeja u knjigu dojmova mogu napisati svoje doživljaje.

kom 3

Kao što možemo vidjeti na fotografiji mnogo je stranih posjetitelja koji su oduševljeni.


Komentari