ZAGREPČANI ‘POKORILI’ MUZEJE! Održana još jedna Noć muzeja

Putoholicari.rtl.hr

Brojni Zagrepčani i turisti sudjelovali su u subotu u tradicionalnoj “Noći muzeja”, među njima i predsjednica Republike Kolinda Grabar-KItarović koja je obišla Tehnički muzej i pohvalila ovogodišnju temu “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

Diljem Hrvatske u Noći muzeja sudjeluje više od 250 muzeja i baštinskih institucija koje su i ove godine besplatnim ulazom i posebnim programima privukle velik broj posjetitelja, pa se tako ispred nekih, poput Umjetničkog paviljona u Zagrebu, čekalo u redu na ulazak.

Veliko je zanimanje bilo i za eksponate Tehničkog muzeja koji spajaju prošlost, sadašnjost i budućnost, a uz stalni postav posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu “Riječki torpedo – prvi na svijetu”, poslušati predavanja o nebu u Planetariju, a poseban program uključio je i Demonstracijski kabinet Nikole Tesle gdje su se održala predavanja uz pokuse.

Hrvatski državni arhiv (HDA) organizirao je izložbu “Tragom prošlosti – Hrvatska 1968.” uz stručno vodstvo, upoznavanje s djelatnošću Arhiva te projekciju filmova iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke.

Posjetitelji su u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke mogli vidjeti digitalnu zbirku, koja uključuje časopise “Ženski list“ i “Hrvatica“, u kojima je Zagorka radila kao urednica te objavljivala svoje tekstove, mogli su saznati i razne zanimljivosti iz njezina života, a najodvažniji i sudjelovali u kvizu znanja.

Glipoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavila je svoje digitalne sadržaje kroz predavanje, prikaz virtualne izložbe “Od tvornice do muzeja” i interaktivno vodstvo kroz postav Zbirke sadrenih odljeva stećaka, uz što je prikazan i dokumentarni film, a posjetitelji su mogli razgledati i stalni postav i izložbu slikarice Anabel Zanze.

Muzej za umjetnost i obrt predstavio je brojne projekte digitalizacije muzejske građe te digitalne platforme u kojima sudjeluje. Za vrijeme trajanja manifestacije postavili su Instalaciju: Muzejski predmet u doba digitalne reprodukcije, čiji je cilj povezati jedan od preko 50 tisuća digitaliziranih objekata s pozicijom odabranog predmeta unutar Stalnog postava muzeja, a posjetitelji su mogli razgledati i stalni postav, izložbu blagdanskih čestitki “Sljedeća će biti bolja…”. Velik broj posjetitelja razgledao je izložbu “Tajni život baštine – 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj”.

Uz stalni muzejski postav, u Muzeju Mimara posjetitelji su imali prilike pogledati poseban tematski program “ATM Realitiy“, aplikaciju koja korisnicima nudi mogućnost pogleda u prošlost prostora zgrade muzeja. Ispred Mimare bio je i Bibliobus koji je privukao i turiste iz Singapura, Japana i Kine.

Tiflološki muzej uz stalni postav predstavio je program “Programiranje i robotika” kojemu je cilj putem radionica promovirati tehničke inovacije te educirati djecu i mlade sa svrhom olakšavanja života osoba s invaliditetom. Radionice „Strujni krug – sastavi sovicu koja svijetli“ i „STEMI“ bile su im najpopularnije jer su djeca napravljene uređaje htjeli ponijeti kući. Napravljeno je 100 svjetlećih sovica, a čak im je, dodaje autorica koncepta Ileana Kurtović, ponestalo materijala za nastavak radionice jer je posjećenost bila veća u odnosu na prošle godine.

Učenici XVI. Gimnazije, u sklopu likovne kulture volontirali su u Modernoj galeriji i posjetiteljima prezentirali radove slikara Nikole Mašića.

Školski muzej priredio je radionice za djecu “Lenta vremena velikih hrvatskih umova”, gdje su djeca putovala kroz vrijeme i u ulozi tajnih agenata otkrivala tragove i zagonetke velikih stvari kojima su naši znanstvenici i inovatori obilježili hrvatsku i svjetsku povijest, te radionicu programiranja za sve “O Basicu i osnovama programiranja: naučite programirati na strojevima iz prošlog stoljeća“, nastalu uz izložbu „Galeb zove Orla“.

Uz radionice i stalni postav, posjetitelje su pozvali da im daruju svoj spomenar ili leksikon iz djetinjstva koje će pohraniti u muzeju kao kulturno blago, a djeci su se najviše svidjeli prikazani roboti.


Komentari