(VIDEO/FOTO) Otvorena je izložba ‘Tajni život baštine’ u MUO

Foto: Borna Kos

U muzeju za umjetnosti obrt je otvorena izložba “Tajni život baštine” kojom se slavi 70 godina rada Hrvatskog restauratorskog zavoda i prezentira se njihov rad. Posjetitelji će moći bolje upoznati radi zavoda i bit konzervatorsko-restauratorske djelatnosti prezentirane kroz vizualne materijale “labirinta vremena”.

Predstavljeno je i nekoliko predmeta koji su bili izazov za popravak restauratorima poput Raduševe skulpture “Krvavi fašnik” i prsluk za spašavanje s Titanica.

“U ovom muzeju, tijekom Drugog svjetskog rata, osnovane su prve restauratorske radionice u Hrvatskoj. Hrvatski restauratorski zavod podigao je ljestvicu kvalitete svojim radom. Njihova zadaća je očuvanje naših duša i identiteta, to jest baštine za bolju budućnost”, rekao je ravnatelj MUO-a, Miroslav Gašparović.

“S obzirom na 70 godina rada, kako bi prikazali sve trebalo bi nam barem par tisuća kvadrata izložbenog prostora. S toga smo našu djelatnost, koja je često skriven, odlučili prezentirati kroz jedinstvenost koju određuje umjetničko djelo, spomenik ili predmet.
Zahvaljujem se svim djelatnicima i djelatnicama našeg zavoda, jer njihovim znanjima i vještinama Hrvatski restauratorski zavod nije samo još jedna od institucija”, rekla je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Tajana Pleša.

Izložbu je službeno otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dok je posjetitelje zabavljao kulturni ansambl Lado.

Izložba je otvorena do 3. veljače 2019. godine


Komentari