Postavljena umjetnička instalacija Žižića/Kožula ‘Inflatable Realities’

MSU

Među brojnim prijateljima ovog umjetničkog dvojca, bili su i: Snježana Pintarić (MSU), OKO, Edvin Liverić,Petra Kurtela, Martin i Valent Sinković, Zlatan Vehabović, Damir Gamulin, Dominko Blažević i brojni drugi.

Muzej suvremene umjetnosti službeno je predstavio umjetničku instalaciju “Inflatable Realities” umjetničkog tandema Žižić/Kožul i time obogatio svoju zbirku na otvorenom. Uz Žižića/Kožula do sada su postavljeni radovi ovih umjetnika: Mrđan Bajić, Miroslaw Balka, Ivana Franke sa Petrom Miškovićem i Studiom Up, Igor Grubić, Carsten Höller i Ivan Kožarić.

IMGP9766

Nasukanu hrpu čine luftići, kolutovi i druge kupališne igračke, redom izrađene od betona. Monokromni i tvrdi materijal, u kontrastu sa svojim obličjem i očekivanjem mekoće i podatnosti, sugerira podvojenost kao ključ za razumijevanje postranzicijske realnosti. Riječ je o raskoraku između službene slike i stvarnih situacija čiji je ekvivalent prštava turistička propaganda, s jedne, te zbilja betoniranog i plastificiranog priobalja s druge strane. Napuhana priča o uključivanju u društvo prosperiteta prometnuta devedesetih godina, danas se pokazuje kao iluzija. Nešto kao slijetanje na beton kako se tko dočeka…

IMGP9899


Tandem Žižić/Kožul čine  Damir  Žižić  i  Kristian  Kožul, koji surađuju od 2013. godine. Samostalno su predstavljeni u prestižnim online platformama DIS Magazine  i The Creators Project. Osvojili su nagradu [email protected], a njihov rad prepoznale su i prezentirale institucije kao Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Kuća Lauba u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Schloss Roskow u Potsdamu. Sudjelovali su u dva bijenala: 53. porečki Annale u Poreču i Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu­­­.

Među brojnim prijateljima ovog umjetničkog dvojca, bili su i: Snježana Pintarić (MSU), OKO, Edvin Liverić,Petra Kurtela, Martin i Valent Sinković, Zlatan Vehabović, Damir Gamulin, Dominko Blažević i brojni drugi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Inflatable Realities: umjetnička instalacija do sada je bila izložena u NO Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti povodom samostalne izložbe Žižića/Kožula «Spektar», kustosica Leila Topić (2014.) te u javnom prostoru Korza u Rijeci ispred Malog Salona Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2015.), kustosice Ksenija Orelj i Sabina Salamon.[/box]

Komentari

loading...