Palmižana – Petar Dolić u Zbirci Jozo Kljaković

Foto: Facebook

četvrtak, 15. studenog 2018. u 19 sati u galeriji Memorijalne zbirke Jozo Kljaković otvara se samostalna izložba Palmižana akademskog kipara Petra Dolića. Izložba se može pogledati do 29. studenog 2018. godine.

Petar Dolić, diplomirao je 1999. godine kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Šime Vulasa, a kao izbornu nastavu pohađao je ‘Medaljerstvo i malu plastiku’ u klasi prof. Damira Matušića. Član je HDLU-a i ZUH-a. Do danas je izlagao na 55 samostalnih izložbi i 60 skupnih izložbi.

…”Skulptura Palmižana hrvatskog kipara Petra Dolića istražuje poimanje umjetničkog djela. Osnovni medij u kojem autor stvara je kamen koji je težak, hladan i krut. Suvremeni pristup skulpturi potaknuo je Petra Dolića da se okuša u novim materijalima te je za ovo djelo izabrao stirodur u kojem su oblici proizašli iz njega meki, prirodni, razigrani, lagani i emotivni. Autor nije ograničen kompozicijom već ona za njega predstavlja mogućnost beskonaćne nadogradnje. Postavljena da lebdi u razini očišta skulptura Palmižana kod promatrača pobuđuje niz asocijacija koje su povezane sa životom na otoku. Mentalne slike koje se projiciraju prilikom promatranja Dolićeve Palmižane proizlaze iz autorovih snova, sjećanja, ideja i fantazmi poput bjeline kamena, zrna soli, meditacije, čipke ili podneva na otoku. Autorov je izbor da promatrač ima potpunu slobodu u pristupu skulpturi te da na temelju viđenog stvori mentalnu angažiranost potaknuvši  stvaranje mentalnih slika  pri analizi umjetničkog djela kod promatrača. Palmižana je autonomno umjetničko djelo oslobođeno popratnih informacija ili usmjeravanja promatrača u interpretaciji vizualno percipiranog.

No, koliko je u toj namjeri autor uspio ostaje nam da prosudimo na temelju doživljaja, interpretacije i spoznaje s kojom posjetitelj odlazi.”…  Lidija Fištrek Iz predgovora


Komentari