MEĐUNARODNI DAN MUZEJA: Izložbe, radionice i odlična zabava

Facebook

Pregršt radionica, igraonice i izložbi koje svakako treba posjetiti, a ulaz na sve je besplatan.

Zagrebački muzeji će 18. svibnja 2016. imati jako zanimljivi i bogat program jer se održava 36. Međunarodni dan muzeja, a tema ovogodišnjeg dana je muzeji i kulturni krajolici. Ulaz u sve muzeje je besplatan. U nastavku vam donosimo program muzeja:

Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

RASPORED DOGAĐANJA:

12h, 14h i 16h
beplatno stručno vodstvo po stalnom postavu Muzeja te izložbama:
Klik(ni) na Hvar – 2400 godina Starogradskog polja
Hvar – UNESCOV otok
Osijek i šira okolica u osmankom periodu

11h
radionica Izgradi suhozid

13h
radionica Izmjerimo lapidarij

15h
radionica Grčki umjetnik na jedan dan

Muzej grada Zagreba, Opatička 20

Program:

– od 10 do 15 sati – svaki puni sat održavat će se kreativne radionice za sve uzraste na kojima će se izrađivati nakit inspiriran nalazima s Budinjaka (9.st. prije Krista) a koji se može vidjeti na izložbi Budinjak – polje tumula

– od 15 do 16 sati – prikazivanje crtanog filma Mali leteći medvjedići, nastalog početkom devedesetih godina 20. stoljeća. Ova animirana serija promicala je ekologiju, kroz koju se kod djece nastojala razviti svijest o važnosti očuvanja okoliša

– od 16 do 17 sati – predavanje Budinjak – polje tumula; Područje Budinjaka ima dugotrajni kontinuitet u naseljenosti tog prostora koji je od pamtivijeka do danas ima odlike isključivo ruralnoga života. Dokaze o tome pružaju nam brojna arheološka nalazišta, koja su zbog svog značaja poznat i u europskim razmjerima.
Predavanje će održati Želimir Škoberne, muzejski savjetnik, arheolog, donedavno djelatnik MGZ-a, autor istoimene izložbe

– od 17 do 18 sati – predavanje Divan je Žumberak kraj; iznimna vrijednost kulturne baštine očuvane na području Budinjaka i u njegovoj bližoj okolici motivirala je Javnu ustanovu „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ na realizaciju interpretativnih sadržaja u okviru arheološkog lokaliteta. Zasnovan prije desetak godina, Arheološki park u Budinjaku postao je jedno od omiljenijih odredišta sve brojnijih posjetitelja Žumberka. Predavanje će održati Morena Žele, ravnateljica Muzeja Prigorje, arheologinja i bivša djelatnica „Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje“.

– od 20 do 22 sata – u dvorištu Muzeja koncert grupe Greenhouse blues band -jedan od najpoznatijih klupskih bendova u gradu Zagrebu i šire. Osim tradicionalnog rhythm ‘n’ bluesa, band svira i mnoštvo ostalih, srodnih bluesu, popularnijih ritmova i stilova poput rocka, funkyja, soula, new orleansa itd., ali imaju i vlastiti autorski repertoar.

Hrvatski povijesni muzej, Matoševa 9

Raspored događanja:
– predavanje Olega Mandića – Dječaka koji je zatvorio vrata Auschwitza u 13 sati,
– izložba „’45.“ od 10 do 20 sati,
– besplatna stručna vodstva za građanstvo po izložbi „’45.“ u 16 i 18 sati,
– izložba „Objesili su Smerdjakova“ od 10 do 20 sati.

U Hrvatskom povijesnom muzeju održava se izložba „’45.“ u sklopu koje su predstavljene priče o Olegu Mandiću – dječaku koji je zatvorio vrata Auschwitza i Janku Rakuši – glumcu HNK u Zagrebu koji je zajedno s još 29 talaca obješen 10. veljače 1945.

Gostovanje Olega Mandića sastojat će se od dva dijela. U prvom dijelu bit će prikazan kratki film o povijesti njegove obitelji u Istri od 1920. i obiteljskim iskustvima s fašizmom i nacizmom, internacija u Auschwitz, a zatim osobne i obiteljske traume nakon rata. U drugom dijelu predviđen je razgovor s posjetiteljima.

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Program:

IZLOŽBA ODABRANIH FOTOGRAFIJA NA TEMU KLIK NA KULTURNI KRAJOLIK

Foaje Galerije Klovićevi dvori, u 17 sati

RADIONICE ZA DJECU U SKLOPU RETROSPEKTIVNE IZLOŽBE  MENCI CLEMENT CRNČIĆ (1865. – 1930.)

Predavaona Galerije Klovićevi dvori, od 17 do 19 sati

Povodom Muzejske edukativne akcije Klik na muzejski krajolik, edukativna služba GKD, organizirala je radionicu izrade glinenih barki pod nazivom Plovi, plovi mala barka. Radionicu će voditi Zinka Brekalo, profesorica likovne kulture u dvije osnovne škole u Zagrebu, s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, studentima i odraslima na mnogim likovnim radionicama i likovnim kolonijama te asistentica u keramičkoj radionici na Novigradskom proljeću, školi za nadarenu djecu. Profesorica svoje iskustvo u modeliranju gline želi prenijeti i na posjetitelje Galerije Klovićevi dvori. Naučit će nas nekim načinima modeliranja glinom pa ćemo tako uz modeliranje jedne mase, modeliranje oduzimanjem mase, doći i do modeliranja dodavanjem mase. Uz sve to u Galeriji imamo keramičku peć, no, prije nego ispečemo glinene barke, moramo ih sušiti na zraku. Nakon toga ih možemo oslikati specijalnim keramičkim bojama ili glazirati pa će forma imati ocakljenu, sjajnu površinu.

Hrvatski školski muzej, Trg maršala tita 4

Program:

Izložba „Bertuchovo slikovno carstvo – Otkrij tajne dječje enciklopedije“ koja nam otkriva čarobne ilustracije jedne od prvih dječjih enciklopedija, zatim izložbu fotografija učenika i učitelja „Moja škola je za pet!“ Hrvatskih škola i školskih krajolika te naš stalni postav.

 


Komentari