Japanska umjetnica Akiko Sato stvara u Stalnom postavu MUO-a

FOTO: Ivan Klindić

Japanska umjetnica Akiko Sato posebna je gošća Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), u čijoj se dvorani Sakralne umjetnosti ovih dana nalazi njezin privremeni radni studio gdje stvara svoje nove radove, koje će predstaviti na izložbi “Draw Attention!”, što se 16. siječnja otvara u tom zagrebačkom muzeju.

Umjetnica, koja već više godina boravi u Hrvatskoj, inspiraciju za svoj novi ciklus temelji na muzejskim zbirkama izloženima u Stalnom postavu MUO-a, a odlučila se za medij crteža na svili kao elementarni, prirodni alat likovnog mišljenja i izražavanja, kojim se prvi put predstavlja javnosti.

Krajnji rezultat njezina rada u MUO bit će serija ambijentalnih crteža koji, napominje se u najavi izložbe, ovješeni usred izložbenih dvorana stvaraju prostorne kompozicije u kojima dolaze do izražaja novi odnosi među muzejskim predmetima.

“Odabirući figuralne motive, poglavito ljudske i životinjske likove u različitim varijacijama od mitoloških ili sakralnih junaka i alegorija do građanskih portreta, komemorativnih poprsja i dekorativnih figurina, Akiko skicira tihe stanovnike muzejskih zbirki gledajući na njih kao simboličke predstavnike snažnih osjećaja i psiholoških značenja”, dodaje se.

Izložba, koja je dio ciklusa “Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO”, bit će otvorena do 31. ožujka.


Komentari