Doza kulture: U Meštrovićev paviljon stiže nova izložba

Ususret 4. Bijenalu slikarstva, koje se otvara koncem rujna ove godine, 24. kolovoza u monumentalnoj zagrebačkoj galeriji Bačva, u Meštrovićevom paviljonu otvara se izložba Collapse istaknutog akademskog slikara mlađe generacije Fedora Fischera, kojom se najavljuje pomicanje granica i slikarskih metoda u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.

Ovom izložbom Fischer po prvi puta zaokruženo predstavlja novi umjetnički opus, rezultat snažnog stvaralačkog zaokreta čije je naznake premijerno predstavio jednim radom na prošlom Bijenalu slikarstva 2015. godine, za što je odmah bio zapažen i nagrađen Posebnom pohvalom stručnog ocjenjivačkog suda. Intrigantan naziv izložbe nije nimalo neobičan za sve upoznate s njegovim novim, jasno profiliranim izričajem kojeg odlikuje hrabri iskorak u nepoznato, preispitivanje odnosa slike i objekta, istraživanje suodnosa novih materijala poput gipsa i piljevine, a što rezultira impresivnim slikama velikih formata.

6 crop

Fischerova nova djela prepoznata su u vrlo kratkom vremenu i van granica Hrvatske – osim desetak izložbi u inozemstvu u posljednje dvije godine, njegovi radovi pronašli su mjesto u stalnom portfoliu međunarodno prisutne austrijske galerije te u nekoliko privatnih kolekcija. Također, upravo se vode pregovori s još dvije inozemne galerije, s ciljem predstavljanja njegovih radova na renomiranim europskim art sajmovima poput ViennacontemporaryContemporary Artfair Zuerich i Arte Fiera Bologna.

4 crop

2 crop

 


Komentari