Dođite na POP-IN radionice u Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej Nikola Tesla

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 2. do 11. siječnja 2019., u vremenu od 10 do 12 sati odvijati će se POP-IN radionice Upoznajmo naš postav!

Svaki dan tema radionice bit će različiti muzejski predmet ili nekoliko njih. Tako će sudionici primjerice saznati što je zvuk, kako nastaje, kako se širi i neki od načina kako ga pohraniti. Upoznati će se sa padobranom Fausta Vrančića, zatim doći do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo… Jedan od najvećih eksponata TMNT-a je i hidroavion Fizir kojeg je konstruirao jedan od najpoznatijih hrvatskih konstruktora zrakoplova, inženjer Rudolf Fizir, a sudionici će na radionici moći izraditi svoj zrakoplov.

Radionice se održavaju radnim danom od 10 do 12 sati, a besplatne su uz kupljenu ulaznicu za stalni postav Muzeja u iznosu od 20 kuna

RASPORED RADIONICA

2. siječnja 2019. Zvuk i glazba
Muzejski predmeti: Edisonov fonograf i Telefunken rezač gramofonskih ploča
Što je zvuk, kako nastaje, kako se širi i neki od načina kako ga pohraniti, tema je radionice Zvuk i glazba, putem interaktivnog sudjelovanja u jednostavnim pokusima i putem uvida u muzejske predmete iz zbirke Muzeja.

3. siječnja 2019. Leteći čovjek 
Muzejski predmet: Padobran Fausta Vrančića
Tema radionice su život i djelo Fausta Vrančića. Sudionici se pobliže upoznaju s izloženim padobranom, modelom letećeg čovjeka napravljenim u mjerilu 1:1 prema nacrtima Fausta Vrančića, iz knjige Machinae Novae. Zatim izrađuju vlastite modele letećeg čovjeka u umanjenom mjerilu koje testiraju spuštanjem s galerije drugog kata stalnog postava Muzeja.

4. siječnja 2019. Dan i noć
Muzejski predmet: Astronomski teleskop
Nakon upoznavanja s teleskopom koji je od korišten u Zvjezdarnici Hrvatskog prirodoslovnog društva od 1903. do 1965., sudionici će sami složiti model Sunca, Zemlje i Mjeseca od zadanih elemenata. Doći će do spoznaje kako nastaju dan i noć, zašto su dani nekad duži, nekad kraći, kako se zemlja kreće u prostoru i još dosta toga o planeti na kojoj živimo…

8. siječnja 2019. Brum brum
Muzejski predmet: VW 1200 „Buba“
Ljudi su se oduvijek bavili idejom da na što jednostavniji i brži način, uz što manji gubitak energije dođu od točke A do točke B. Brojni izumitelji tijekom povijesti nastojali su konstruirati prijevozno sredstvo koje će se samo pokretati, no automobil kakvog danas poznajemo izumljen je tek krajem 19. stoljeća. Nakon upoznavanja s u Muzej tek pristiglim automobilom, kultnom  bubom…sudionici će izrađivali autiće s pogonom na zrak. Naravno da slijedi i utrka!

9. siječnja 2019. Pod zaštitom Svete Barbare
Muzejski predmet: Različite podgrade muzejskog rudnika
Rudnik u Tehničkom muzeju – Jama Barbara vjerni je prikaz rudarskog horizonta za eksploataciju ugljena, željezne rude, boksita te ruda olova, cinka i srebra. Rudarska jama ukupne duljine od više od tristo metara, s najvećom dubinom od šest metara, posjetiteljima pruža vjeran i upečatljiv doživljaj pravoga rudnika. Jedna od značajki muzejskog rudnika jest da su u njemu u prirodnoj veličini prikazane sve vrste podgrada koje se upotrebljavaju u rudarstvu. Sudionici će sami izrađivati različite podgrade i praktičnim radom doći do spoznaje zašto su neke podgrade izdržljivije od drugih.

10. siječnja 2019. Leti Leti
Muzejski predmet: avion Fizir YU-CGO-9002
Hidroavion Fizir u Tehničkom muzeju Nikola Tesla konstruirao je jedan od najpoznatijih hrvatskih konstruktora zrakoplova, inženjer Rudolf Fizir. Nakon upoznavanja s ovim muzejskim predmetom sudionici ce izraditi vlastiti model aviona.

11.siječnja 2019. Snaga vjetra
Muzejski predmet: Maketa vjetroagregata
Nakon interaktivnog vodstva u odjelu Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, te upoznavanjem s muzejskim predmetom – maketom vjetroagregata sudionici će izraditi jednostavni model vjetrenjače, uz demonstraciju kojeg će sami spoznati kako se energija vjetra može iskoristiti za mljevenje žitarica, pumpanje vode te proizvodnju električne energije.


Komentari