150 godina ‘Vienca’: Znanstveno-stručni skup u Matici hrvatskoj

Znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja “Vienca”, središnjeg časopisa hrvatske književnosti 19. stoljeća, održat će se u Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada, najavili su u petak iz Vijenca.

Istaknuli su kako će skup u suorganizaciji Matice hrvatske i Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta okupiti više od 40 znanstvenika. “Od doajena i autora knjiga o Viencu Ivana Pederina i Drage Šimundže, do praunuka prvoga urednika Vienca Đure Deželića, akademika Dubravke Oraić Tolić i Josipa Bratulića, do cijele plejade znanstvenika srednje i mlađe generacije iz Zagreba, Splita, Rijeke i Slavonskog Broda”.

U dvodnevnom programu naći će se razne teme, poput povijesnih okolnosti i prilika u vrijeme nastanka Vienca, kao i najvažnijim trenucima iz Vienčeve bogate povijesti te antologijskim djelima hrvatske i svjetske književnosti objavljenima u Viencu. Pozdravnu riječ u ime Matice hrvatske uputit će predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, najavila je izvršna urednica Vijenca – Književnog lista za umjetnost, kulturu i znanost Jelena Gazivoda.

O povijesnim okolnostima i prilikama u vrijeme pokretanja Vienca govorit će Željko Holjevac, dok će akademkinja Dubravka Oraić Tolić svoje izlaganje posvetiti jednom od najvećih hrvatskih književnika Antunu Gustavu Matošu koji je svoju prvu pripovijeku Moć savjesti objavio kao devetnaestogodišnjak u Viencu 1892. godine.

Akademik Josip Bratulić govorit će o Vienčevu imenu, a Vinko Brešić s Filozofskog fakulteta o ulozi Vienca u stvaranju moderne hrvatske kulture. O Viencu za vrijeme urednikovanja slavnoga Augusta Šenoe izlagat će Cvijeta Pavlović, a o njegovim Zagrebuljama i začecima modernoga feljtona Goran Galić, glavni urednik Vijenca.

Jezikoslovnim temama u Viencu bavit će se Ivo Pranjković, Lada Badurina, Krešimir Mićanović i Alojz Jembrih, a kako se pisalo o književnosti i kazalištu nekad, a kako se piše danas prikazat će Mira Muhoberac.

Na skupu će biti govora i o recepciji stranih književnosti, poput ruske, ukrajinske, češke, slovačke, njemačkih klasika, talijanske ili pak američke književnosti i kulture na stranicama Vienca. Frano Dulibić analizirat će grafičko oblikovanje i ilustracije u prvih deset godišta, dok će se Tamara Jurkić Sviben s Učiteljskog fakulteta posvetiti glazbenim partiturama u Viencu.

Suzana Coha zaključit će skup temom “Vienac kao središnji medij hrvatske književnosti i kulture 19. stoljeća”.

Skup će se održati u Dvorani Jure Petričevića (Ulica Matice hrvatske 2).

U okviru obilježavanja Vijenčeva jubileja, zbog velikog interesa, do 14. listopada produžena je i izložba o Viencu u Knjižnici HAZU, a prethodno je u svibnju održan okrugli stol “Kultura u medijima” te su objavljena dva specijalna broja Vijenca.


Komentari